poniedziałek, 21 stycznia 2019

Kremowa zupa pomidorowa z tortellini

A może by tak Babcię i Dziadka z okazji ich święta zaprosić na obiad? Podać im zupę pomidorową, ale nie taką z "rosołu z wczoraj", nie klasyczną, a kremową podaną z tortellini. Może warto podać klasykę w nowoczesnym wydaniu?


czas: 30 min          ilość: 4          poziom: łatwy

Składniki:
  • 1 l bulionu warzywnego
  • 200 ml passaty pomidorowej
  • 1 op. Tortellini z suszonymi pomidorami
  • 1 cebula
  • 1 duży ząbek czosnku
  • Sól, pieprz, bazylia
  • Olej do smażenia
Dodatkowo:
  • 2 Garnki
  • Deska
  • Nóż
  • Praska do czosnku


Krok po kroku:

  • Cebulę obieramy z łupin, kroimy w drobna kostkę.
  • Czosnek przeciskamy przez praskę. Ja nie obieram z łupin.
  • Na odrobinie oleju podsmażamy cebulę i czosnek.
  • Do złocistej cebuli dodajemy bulion oraz passatę pomidorową. Gotujemy.
  • Do kubka dodajemy gorącą zupę i mieszamy z śmietaną. Tak zahartowaną śmietanę dodajemy do garnka z zupą.
  • Doprawiamy sola, pieprzem i suszoną lub świeżą bazylią.
  • W osobnym garnku gotujemy tortellini zgodnie z sposobem podanym na opakowaniu.


Sposób podania:

Do miseczki wlewamy porcje zupy. Na środek dodajmy tortellini i posypujemy startym żółtym serem.
Smacznego :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz