A może by tak Babcię i Dziadka z okazji ich święta zaprosić na obiad? Podać im zupę pomidorową, ale nie taką z "rosołu z wczoraj", nie klasyczną, a kremową podaną z tortellini. Może warto podać klasykę w nowoczesnym wydaniu?
czas: 30 min ilość: 4 poziom: łatwy
Składniki:
- 1 l bulionu warzywnego
- 200 ml passaty pomidorowej
- 1 op. Tortellini z suszonymi pomidorami
- 1 cebula
- 1 duży ząbek czosnku
- Sól, pieprz, bazylia
- Olej do smażenia
- 2 Garnki
- Deska
- Nóż
- Praska do czosnku
Krok po kroku:
- Cebulę obieramy z łupin, kroimy w drobna kostkę.
- Czosnek przeciskamy przez praskę. Ja nie obieram z łupin.
- Na odrobinie oleju podsmażamy cebulę i czosnek.
- Do złocistej cebuli dodajemy bulion oraz passatę pomidorową. Gotujemy.
- Do kubka dodajemy gorącą zupę i mieszamy z śmietaną. Tak zahartowaną śmietanę dodajemy do garnka z zupą.
- Doprawiamy sola, pieprzem i suszoną lub świeżą bazylią.
- W osobnym garnku gotujemy tortellini zgodnie z sposobem podanym na opakowaniu.
Sposób podania:
Do miseczki wlewamy porcje zupy. Na środek dodajmy tortellini i posypujemy startym żółtym serem.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz