poniedziałek, 14 stycznia 2019

Chlebek bananowo-owsiany z rodzynkami i orzechami

Pewnie znany jest wam tradycyjny chlebek bananowy. Przygotowuję go zawsze, gdy mam już mocno dojrzałe banany. Takie są idealne do tego wypieku. Ostatnio przepadam za płatkami owsianymi i dodaję je gdzie tylko mogę. Tym razem dodałam je do tego słodkiego wypieku. Nie są wyczuwalne, dlatego możecie to ciasto przygotować dla kogoś kto za nimi nie przepada. Słodkie rodzynki, drobne orzechy włoskie uzupełniają banana :) No i do tego nieziemski zapach cynamonu ... mniammniam...


Ilość: 12 szt         czas: 80 min          poziom: łatwy

Składniki:
  • 150 g cukru
  • 120 g masła miękkiego
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka płatków owsianych błyskawicznych 
  • 1 szklanka rozgniecionych bananów
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanka rodzynek
  • 1/2 szklanki orzechów włoskich
  • 1/4 szklanki mleka
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki soli

Krok po kroku:
  1. Do misy miksera wkładamy miękkie masło i cukier. Ubijamy na puszystą masę.
  2. Dodajemy jajka i dalej ubijamy.
  3. Do osobnej misy przesiewamy mąkę, dodajemy płatki owsiane, sodę oczyszczoną, sól, cynamon.
  4. W kolejnej misie mieszamy rozgniecione banany z mlekiem.
  5. Do masy jajeczno-maślanej dodajemy na zmianę składniki suche i mokre. Całość mieszamy.
  6. Na koniec dodajemy drobno posiekane orzechy i rodzynki. Mieszamy.
  7. Do silikonowej foremki lub metalowej, która jest wyłożona papierem do pieczenia lub wysmarowaną masłem i otoczona bułka tartą, wylewamy masę.
  8. Chlebek pieczemy ok 60 min w temperaturze 170 stopni Celsjusza.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz