- 500 g zielonego groszku konserwowego
- 500 ml bulionu warzywnego
- 1 mała cebula
- Sól, pieprz
- 2 plastry boczku wędzonego
- 1 łyżka fety
- Olej rzepakowy
- Zielony groszek odsączamy z zalewy.
- Cebulę obieramy z łupin i kroimy w drobną kostkę.
- Do garnka wlewamy odrobinę oleju rzepakowego i dodajemy cebulę. Chwilę podsmażamy na złocisty kolor.
- Dodajemy groszek i podsmażamy.
- Dodajemy bulion i gotujmy na niewielkim ogniu, aż groszek będzie miękki.
- Po ugotowaniu blendujemy, ale pozostawiamy niewielkie kawałki groszku.
- Doprawiamy sola i pieprzem.
- Na rozgrzanej patelni podsmażamy boczek. Pieczemy tak długo, aż będzie złocisty.
Sposób podania:
- Na talerz nakładamy zupę. Dodajemy fetę i chips z boczku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz