wtorek, 29 stycznia 2019

Zupa z cukini i pomidorów

 Składniki:
  • 500 g cukinii
  • 3 pomidory
  • 1 cebula
  • 500 ml bulionu
  • 2 ziemniaki
  • 1 marchew 
  • Garść świeżej pietruszki 
  • Sól, pieprz do smaku
Dodatkowo:
  • Deska
  • Nóż
  • Praska do czosnku 
  • Obieraczka do warzyw
  • Garnek z pokrywką

Krok po kroku:
  1. Cebulę obieramy z łupin, kroimy w kostkę.
  2. Cukinie dokładnie myjemy, usuwamy końce i kroimy w kostkę.
  3. Ziemniaki i marchew obieramy, myjemy i kroimy w kostkę.
  4. Pomidory sparzamy, usuwamy skórkę i kroimy w kostkę.
  5. Nać pietruszki myjemy i drobno szatkujemy.
  6. W garnku rozgrzewamy olej i podsmażamy cebulę. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i chwilę smażymy.
  7. Dodajemy marchew, ziemniaki, pomidory i cukinie. Chwile podsmażamy. Dodajemy bulion, zagotowujemy i zmniejszamy gaz. Pozwalamy zupie delikatnie bulgotać, aż warzywa będą miękkie. Na koniec dodajemy nać pietruszki oraz doprawiamy do smaku pieprzem i solą.
  8. Zupę możesz zblendować na gładki krem lub tak jak ja czyli tak, aby kawałki warzyw były wyczuwalne.
  9. Zupę podałam z lanymi kluskami oraz świeżą bazylią.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz