- 500 g cukinii
- 3 pomidory
- 1 cebula
- 500 ml bulionu
- 2 ziemniaki
- 1 marchew
- Garść świeżej pietruszki
- Sól, pieprz do smaku
- Deska
- Nóż
- Praska do czosnku
- Obieraczka do warzyw
- Garnek z pokrywką
Krok po kroku:
- Cebulę obieramy z łupin, kroimy w kostkę.
- Cukinie dokładnie myjemy, usuwamy końce i kroimy w kostkę.
- Ziemniaki i marchew obieramy, myjemy i kroimy w kostkę.
- Pomidory sparzamy, usuwamy skórkę i kroimy w kostkę.
- Nać pietruszki myjemy i drobno szatkujemy.
- W garnku rozgrzewamy olej i podsmażamy cebulę. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i chwilę smażymy.
- Dodajemy marchew, ziemniaki, pomidory i cukinie. Chwile podsmażamy. Dodajemy bulion, zagotowujemy i zmniejszamy gaz. Pozwalamy zupie delikatnie bulgotać, aż warzywa będą miękkie. Na koniec dodajemy nać pietruszki oraz doprawiamy do smaku pieprzem i solą.
- Zupę możesz zblendować na gładki krem lub tak jak ja czyli tak, aby kawałki warzyw były wyczuwalne.
- Zupę podałam z lanymi kluskami oraz świeżą bazylią.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz