porcji: 2 poziom: łatwy czas przygotowania: 15 minut
Składniki:
- gotowe ciasto na pizzę
- żółty ser potarty
- ser wędzony/oscypek
- dżem żurawinowy
- kilka plasterków boczku
- cebula
- 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka wody
- 1 łyżeczka oliwy
- sól, pieprz, bazylia, oregano
- Ciasto rozgniatamy dłońmi na wielkość blaszki.
- Koncentrat mieszamy z wodą, oliwą, bazylią, solą, pieprzem i oregano.
- Ciasto smarujemy sosem pomidorowym, na to sypiemy równomiernie ser, kładziemy na zmianę boczek i plastry sera wędzonego.
- Kolejno układamy piórka cebuli.
- Pizzę pieczemy w nagrzanym piecu na najwyższej półce w temperaturze 250 stopni z termoobiegiem przez 8 minut – cały czas kontrolujemy, najwyżej dopiekamy jeszcze 2 minuty.
- Przed podaniem na każdy kawałek dajemy kleks dżemu żurawinowego.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz