piątek, 8 lutego 2019

Pizza góralska


porcji: 2    poziom: łatwy    czas przygotowania: 15 minut

Składniki:
  • gotowe ciasto na pizzę
  • żółty ser potarty
  • ser wędzony/oscypek
  • dżem żurawinowy
  • kilka plasterków boczku
  • cebula
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka wody
  • 1 łyżeczka oliwy
  • sól, pieprz, bazylia, oregano
  1. Ciasto rozgniatamy dłońmi na wielkość blaszki.
  2. Koncentrat mieszamy z wodą, oliwą, bazylią, solą, pieprzem i oregano. 
  3. Ciasto smarujemy sosem pomidorowym, na to sypiemy równomiernie ser, kładziemy na zmianę boczek i plastry sera wędzonego.
  4. Kolejno układamy piórka cebuli.
  5. Pizzę pieczemy w nagrzanym piecu na najwyższej półce w temperaturze 250 stopni z termoobiegiem przez 8 minut – cały czas kontrolujemy, najwyżej dopiekamy jeszcze 2 minuty.
  6. Przed podaniem na każdy kawałek dajemy kleks dżemu żurawinowego.
Smacznego.











Brak komentarzy:

Prześlij komentarz