poniedziałek, 18 lutego 2019

Pasta z białej fasoli z pieczoną papryką

Uwielbiam kanapki z domowymi pastami. Staram się proponować je na śniadanie, aby zaspokoić wilczy głód :) Dziś proponuję pastę z białej fasoli z pieczoną papryką. Przygotowuję ja  przy okazji, gdy mam włączony piekarnik. Wtedy wrzucam paprykę, która dość długo się piecze. Fasolę białą wolę sama namoczyć, ale jeśli nie masz czasu możesz użyć tej z puszki. Taka pasta to fajny sposób na przemycenie roślin strączkowych, których nie każdy lubi :) Dodaj do nich wyraźne warzywo, które stłumi smak fasoli. A Ty jakie pasty na kanapki lubisz?

Składniki:
  • 1 garść białej fasoli typu Jaś
  • 1 papryka czerwona
  • oliwa
  • sól, pieprz, szczypta kuminu, majeranek
Dodatkowo:
  • Piekarnik nagrzany do 150 st C z funkcją grzania termoobieg
  • Naczynie żaroodporne
  • Blacha z piekarnika
  • Miska z wodą
  • Worek do pieczenia
  • Melakser

Krok po kroku:
  1. Fasolę moczymy w dużej ilości wody najlepiej przez całą noc.
  2. Piekarnik nagrzewamy do 150 st C z funkcją grzania termoobieg.
  3. Paprykę myjemy, przekrawamy na pół i usuwamy gniazdo nasienne. 
  4. Do naczynia żaroodpornego wkładamy paprykę, skórą do góry i skraplamy oliwą.
  5. Pieczemy, aż papryka będzie miękka, a skóra delikatnie czarna, ok. 50 min.
  6. Upieczoną paprykę od razu wkładamy do worka do pieczenia i zamykamy. Otwieramy dopiero, gdy papryka będzie chłodna. Wtedy ściągamy skórkę.
  7. Namoczoną fasolę odcedzamy z wody, w której się moczyła i przekładamy do melaksera.
  8. Dodajemy upieczoną i pozbawioną skórki paprykę oraz kumin i majeranek.
  9. Całość miksujemy. W tym momencie dodajemy do smaku pieprz i sól, a następnie mieszamy.
Podajemy ze świeżym domowym pieczywem i kroplami oleju.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz