Składniki:
- 150 g makaronu
- 1 awokado
- 3 garście szpinaku
- garść świeżej bazylii
- garść świeżej pietruszki
- garść orzechów nerkowce + woda do namoczenia
- sok z 1/2 cytryny
- 1 ząbek czosnku
- sól, pieprz do smaku
Dodatkowo:
- Garnek z wodą i pokrywką
- Blender z ostrzem typu S
- Szklanka
- Wyciskarka do cytryny
- Nóż
- Makaron gotujemy zgodnie z opisem na opakowaniu.
- Orzechy przekładamy do szklanki i zalewamy gorącą wodą. Namaczamy 30 min.
- Awokado przekrawamy wzdłuż i wyciągamy miąższ.
- Szpinak, bazylię i pietruszkę myjemy.
- Z cytryny wyciskamy sok.
- Czosnek przeciskamy przez praskę.
- Wszystko przekładamy do blendera i miksujemy. Podczas miksowania dodajemy odrobinę oliwy, do uzyskania konkretnej konsystencji. Przekładamy do garnka.
- Makaron przekładamy do zielonego pesto i mieszamy.
Sposób podania:
Makaron wymieszany z pesto nakładamy na talerz, podajemy z świeżą bazylią i posiekanymi orzechami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz