wtorek, 12 lutego 2019

Makaron z zielonym pesto


Składniki:
  • 150 g makaronu
  • 1 awokado
  • 3 garście szpinaku
  • garść świeżej bazylii
  • garść świeżej pietruszki
  • garść orzechów nerkowce + woda do namoczenia
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1 ząbek czosnku
  • sól, pieprz do smaku

Dodatkowo:
  • Garnek z wodą i pokrywką
  • Blender z ostrzem typu S
  • Szklanka
  • Wyciskarka do cytryny
  • Nóż


Krok po kroku:
  1. Makaron gotujemy zgodnie z opisem na opakowaniu.
  2. Orzechy przekładamy do szklanki i zalewamy gorącą wodą. Namaczamy 30 min.
  3. Awokado przekrawamy wzdłuż i wyciągamy miąższ.
  4. Szpinak, bazylię i pietruszkę myjemy.
  5. Z cytryny wyciskamy sok.
  6. Czosnek przeciskamy przez praskę.
  7. Wszystko przekładamy do blendera i miksujemy. Podczas miksowania dodajemy odrobinę oliwy, do uzyskania konkretnej konsystencji. Przekładamy do garnka.
  8. Makaron przekładamy do zielonego pesto i mieszamy.
Sposób podania:
Makaron wymieszany z pesto nakładamy na talerz, podajemy z świeżą bazylią i posiekanymi orzechami.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz