sobota, 23 lutego 2019

Tort liczba 7

Jak widać zdjęcie tortu jest nie najładniejsze, ale chciałam wam zaproponować pomysł na tort dla 7 latka. Tort jest prosty, wykonany z biszkoptu, posmarowany dżemem i śmietaną z mascarpone. Na wierzch ułożyłam mnóstwo świeżych owoców oraz troszkę słodkości :)

Składniki:
Biszkopt:
  • 8 jajek
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2,5 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1/ szklanki cukru
Krem:
  • 500 g mascarpone
  • 300 ml mocno schłodzoną śmietanę 36%
  • cukier do smaku
Dodatkowo:

Dodatkowo:
  • Mikser z misą
  • Blacha prostokątna z piekarnika
  • Papier do pieczenia
  • Piekarnik nagrzany do 160 st C z funkcją grzania góra-dół
  • Deska
  • Nóż

Krok po kroku:

Biszkopt:
  1. Piekarnik nagrzewamy do 160 st C z funkcją grzania góra-dół.
  2. W misie miksera mieszamy białka na sztywną pianę. Dodajemy stopniowo po łyżce cukru, mieszamy na wolnych obrotach tak długo, aż się cukier rozpuści. Następnie kolejno dodajemy żółtka, mąkę pszenną, proszek do pieczenia i mąkę ziemniaczaną.
  3. Blachę z piekarnika prostokątną wykładamy papierem do pieczenia i delikatnie wykładamy ciasto.
  4. Blachę wkładamy do nagrzanego piekarnika i zwiększamy temperaturę do 180 st.
  5. Pieczemy 40-45 min, do suchego patyczka. Studzimy w piekarniku z lekko uchylonymi drzwiami. 
Krem:
  1. W mikserze ubijamy na sztywno śmietanę. Dodajemy mascarpone i cukier.
Dodatkowo:
  1. Owoce myjemy, kroimy na mniejsze kawałki.
Układanie:
  1. Z biszkoptu wycinamy liczbę 7. A resztę ciasta zjadamy ;-)
  2. Biszkopt smarujemy dżemem, a następnie przygotowanym kremem. Uważaj, żeby nie ubrudzić kremu dżemem. 
  3. Na wierzch układamy owoce i słodycze.
Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz