Zieloną zupę z tortellini przygotowałam, gdy miałam mało czasu a przy bliźniakach to zdarza się często :) W zamrażalce miałam mrożone tortellini a sałatki z nimi już mi się znudziły. Pomyślałam o zupie. Lubię w ciekawy sposób przemycać szpinak, aby mąż go pokochał. Dorzuciłam go z zielonym groszkiem do zupy, do tego podałam z tortellini i pyszna, pożywna zupa gotowa ekspresowo :)
czas: 30 min porcji: 4 poziom: łatwy
Składniki:- 2 l bulionu warzywnego
- 250 g tortellini
- 250 g szpinaku
- 1 puszka zielonego groszku lub szklanka mrożonego
- 1 marchew
- Sól, pieprz do smaku
Krok po kroku:
- W garnku podgrzewamy bulion.
- W drugim garnku gotujemy tortellini. Ugotowane odcedzamy, ale zostawiamy chochlę wody.
- Marchew obieramy z skórki i kroimy w kostkę.
- Marchew dodajemy do bulionu.
- Gdy będzie półmiękka dodajemy odcedzony zielony groszek.
- Gotujemy ok 3 minuty i dodajemy umyty szpinak.
- Dodajemy chochlę wody, w której gotowało się tortellini.
- Całość gotujemy tak długo, aż liście szpinaku zwiędnął.
- Zupę doprawiamy solą i pieprzem.
Sposób podania:
- Na talerz wykładamy ugotowane tortellini i zalewamy przygotowaną zupą. Dekorujemy nacią pietruszki.
Uwaga! Nie trzymamy tortellini w zupie, która jest w garnku. Gdy tak zrobimy nasze uszka pochłoną bulion i powstanie nam makaron z warzywami :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz