środa, 27 lutego 2019

Zabielana zupa z jarmużem i mięsem wołowym

Przyznam się, że jak znalazłam ten przepis na zupę to się trochę przestraszyłam. Zastanawiałam się jak może smakować zupa z mięsem mielonym i jarmużem. Ale wiecie co? Pozytywnie się zaskoczyłam. Zupa jest gęsta i treściwa. Duża ilość warzyw oraz wołowina nasyciła mnie jak niejedno drugie danie :) Taką zupkę polecam na zimne popołudnie :)

Składniki:
  • 2 l bulionu
  • 2 garście jarmużu
  • 200 g mięsa wołowego mielonego
  • 1 cebula
  • 1 duży ziemniak / 2 małe
  • 1 marchew 
  • 1 korzeń pietruszki
  • 200 ml śmietanki 18%
  • 2 łyżki maki ziemniaczanej
  • 2 ząbki czosnku
  • Sól, pieprz do smaku
  • Olej do smażenia 
Dodatkowo:
  • Garnk z pokrywką
  • Deska
  • Nóż
  • Obieraczka do warzyw
  • Łyżka
  • Kubek
  • Chochla

Krok po kroku:
  1. Cebulę, ziemniaka, marchewkę i pietruszkę obieramy i kroimy w kostkę.
  2. Do garnka wlewamy odrobinę oleju, dodajemy pokrojone warzywa. 
  3. Gdy całość sie zeszkli dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek.
  4. Całość mieszamy.
  5. Warzywa odstawiamy do miski.
  6. Do garnka dodajemy mięso i podsmażamy. 
  7. Gdy mięso jest gotowe dodajemy warzywa i całość zalewamy bulionem. 
  8. Doprowadzamy do wrzenia. 
  9. Dodajemy jarmuż umyty i usunięte stwardniałe łodyżki. 
  10. Zmniejszamy ogień i gotujemy tak długo, aż warzywa będą miękkie.
  11. Doprawiamy solą i pieprzem.
  12. Do kubka dodajemy śmietanę i mąkę ziemniaczaną. 
  13. Całość mieszamy, dodajemy gorący bulion i mieszamy, powolutku wlewamy do zupy śmietanę z mąką i mieszamy. 
  14. Chwile gotujemy na małym ogniu, aż zupa zgęstnieje.
  15. Podajemy z świeżym szczypiorem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz