- 2 l bulionu
- 2 garście jarmużu
- 200 g mięsa wołowego mielonego
- 1 cebula
- 1 duży ziemniak / 2 małe
- 1 marchew
- 1 korzeń pietruszki
- 200 ml śmietanki 18%
- 2 łyżki maki ziemniaczanej
- 2 ząbki czosnku
- Sól, pieprz do smaku
- Olej do smażenia
Dodatkowo:
- Cebulę, ziemniaka, marchewkę i pietruszkę obieramy i kroimy w kostkę.
- Do garnka wlewamy odrobinę oleju, dodajemy pokrojone warzywa.
- Gdy całość sie zeszkli dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek.
- Całość mieszamy.
- Warzywa odstawiamy do miski.
- Do garnka dodajemy mięso i podsmażamy.
- Gdy mięso jest gotowe dodajemy warzywa i całość zalewamy bulionem.
- Doprowadzamy do wrzenia.
- Dodajemy jarmuż umyty i usunięte stwardniałe łodyżki.
- Zmniejszamy ogień i gotujemy tak długo, aż warzywa będą miękkie.
- Doprawiamy solą i pieprzem.
- Do kubka dodajemy śmietanę i mąkę ziemniaczaną.
- Całość mieszamy, dodajemy gorący bulion i mieszamy, powolutku wlewamy do zupy śmietanę z mąką i mieszamy.
- Chwile gotujemy na małym ogniu, aż zupa zgęstnieje.
- Podajemy z świeżym szczypiorem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz