sobota, 16 marca 2019

Curry z kurczakiem i warzywami


Czas: 40 min.       Ilość: 4 porcje        Poziom: łatwy
Składniki:
  • 1 filet z kurczaka
  • 2 marchewki
  • 1 cebula
  • 200 ml mleka kokosowego (czytaj skład!)
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżeczki przyprawy curry (bez soli!)
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej w proszku, sól, pieprz
  • tłuszcz do smażenia
Dodatkowo:
  • Deska
  • Nóż
  • Pojemnik z pokrywką
  • Patelnia
  • Praska do czosnku
  • Łopatka kuchenna
Krok po kroku:
  1. Filet z kurczaka myjemy, usuwamy błonki i chrząstki, a następnie kroimy na małą kostkę, ok 2 cm.
  2. W pojemniku mieszamy przyprawę curry, pieprz, odrobinę soli i paprykę słodką.
  3. Kurczaka marynujemy w mieszance przypraw, przykrywamy szczelnie i odstawiamy na co najmniej 20 min, aby smaki wynikły w mięso. Pojemnik zamykamy szczelnie.
  4. W międzyczasie cebulę obieramy z łupin i kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy odrobinę tłuszczu i podsmażamy cebulę na złocisty kolor, ale uważaj, aby się nie przypaliła.
  5. Do złocistej cebuli dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i mieszamy. Dodajemy zamarynowanego kurczaka i chwilę podsmażamy.
  6. Marchewki obieramy i kroimy w drobną kostkę. Dodajemy do kurczaka i chwilę smażymy. Gdy marchew będzie półtwarda wlewamy mleko kokosowe. Całość dusimy do miękkości marchewki.
Podajemy z ryżem lub makaronem, a także obficie posypujemy natką pietruszki lub kolendry.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz