Czas: 40 min. Ilość: 4 porcje Poziom: łatwy
Składniki:- 1 filet z kurczaka
- 2 marchewki
- 1 cebula
- 200 ml mleka kokosowego (czytaj skład!)
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżeczki przyprawy curry (bez soli!)
- 1 łyżeczka papryki słodkiej w proszku, sól, pieprz
- tłuszcz do smażenia
Dodatkowo:
- Deska
- Nóż
- Pojemnik z pokrywką
- Patelnia
- Praska do czosnku
- Łopatka kuchenna
Krok po kroku:
- Filet z kurczaka myjemy, usuwamy błonki i chrząstki, a następnie kroimy na małą kostkę, ok 2 cm.
- W pojemniku mieszamy przyprawę curry, pieprz, odrobinę soli i paprykę słodką.
- Kurczaka marynujemy w mieszance przypraw, przykrywamy szczelnie i odstawiamy na co najmniej 20 min, aby smaki wynikły w mięso. Pojemnik zamykamy szczelnie.
- W międzyczasie cebulę obieramy z łupin i kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy odrobinę tłuszczu i podsmażamy cebulę na złocisty kolor, ale uważaj, aby się nie przypaliła.
- Do złocistej cebuli dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i mieszamy. Dodajemy zamarynowanego kurczaka i chwilę podsmażamy.
- Marchewki obieramy i kroimy w drobną kostkę. Dodajemy do kurczaka i chwilę smażymy. Gdy marchew będzie półtwarda wlewamy mleko kokosowe. Całość dusimy do miękkości marchewki.
Podajemy z ryżem lub makaronem, a także obficie posypujemy natką pietruszki lub kolendry.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz