czwartek, 25 lipca 2019

Sernik kawowo-czekoladowy


Składniki:
  • 200 g kruchych ciastek
  • 60 g masła roztopionego
  • Na Sernik:
  • 750 g sera Piątnica
  • 250 g  mascarpone
  • 4 jajka
  • 0,5 szklanki cukru
  • 200 g roztopionej czekolady
  • 2 łyżki kawy rozpuszczalnej w proszku
Sposób przygotowania:
1. Ciasteczka rozgniatamy na pył i mieszamy z roztopionym masłem.
2. Dno tortownicy o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia i na to wysypujemy ciasto. Dokładnie obklejamy dno i wstawiamy do lodówki do schłodzenia na min. 30 min.
3. Składniki na sernik wrzucamy do misy miksera i chwilę wszystko dokładnie miksujemy (nie za długo, żeby sernik nie napowietrzył się).
4. Całość wykładamy na schłodzone ciastka.
5. Pieczemy 60 min. w piekarniku nagrzanym do 150 stopni, opcja góra-dół.

Całość zostawiamy do schłodzenia, najlepiej przez całą noc.

Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz