czas: 30 min ilość: 18 szt. poziom: łatwy
Składniki:
- 16 łyżek pulpy kokosowej/wiórków kokosowych
- 300 g mąki pszennej
- 200 g masła, roztopionego i przestudzonego
- 2 jajka
- 4 łyżki cukru
- sok z 1 cytryny + skórka z cytryny
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
Dodatkowo:
- 2 miski
- Łyżka
- Sitko do przesiania mąki
- Tarka do cytryny
- Wyciskarka do cytryny
- Łyżeczka
- Foremka na muffiny
- Papilotki
Krok po kroku:
- Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy proszek do pieczenia, sodę, skórkę z cytryny i cukier. Mieszamy
- W drugiej misce mieszamy jajka, sok z cytryny, pulpę kokosową i masło.
- Obie miski łączymy ze sobą tylko do połączenia się składników.
- Foremkę wykładamy papilotkami i nakładamy ciasto na wysokość 2/3 foremki. Na wierzch posypujemy czekoladowymi kropelkami.
- Do nagrzanego piekarnika do 160 st C z funkcją grzania góra-dół wkładamy foremkę i pieczemy 20 min, do suchego patyczka.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz