środa, 26 czerwca 2019

Muffiny z pulpy kokosowej z czekoladą


czas: 30 min          ilość: 18 szt.         poziom: łatwy
Składniki:
  • 16 łyżek pulpy kokosowej/wiórków kokosowych
  • 300 g mąki pszennej
  • 200 g masła, roztopionego i przestudzonego
  • 2 jajka
  • 4 łyżki cukru
  • sok z 1 cytryny + skórka z cytryny
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
Dodatkowo:
  • 2 miski
  • Łyżka
  • Sitko do przesiania mąki
  • Tarka do cytryny
  • Wyciskarka do cytryny
  • Łyżeczka
  • Foremka na muffiny
  • Papilotki



Krok po kroku:
  1. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy proszek do pieczenia, sodę, skórkę z cytryny i cukier. Mieszamy
  2. W drugiej misce mieszamy jajka, sok z cytryny, pulpę kokosową i masło.
  3. Obie miski łączymy ze sobą tylko do połączenia się składników.
  4. Foremkę wykładamy papilotkami i nakładamy ciasto na wysokość 2/3 foremki. Na wierzch posypujemy czekoladowymi kropelkami.
  5. Do nagrzanego piekarnika do 160 st C z funkcją grzania góra-dół wkładamy foremkę i pieczemy 20 min, do suchego patyczka.








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz