Moja propozycja na obiad to tarta ze szpinakiem i łososiem. Jeśli masz już mrożone ciasto kruche warto je wykorzystać do tej tarty. Możesz też użyć gotowego ciasta zakupionego w sklepie, jednak co własnej roboty to lepsze :) Uwielbiam połączenie szpinaku z łososiem. Idealnie komponuje się w zapiekankach, makaronach i tartach, tak jak tutaj :)
porcji: 4 poziom: łatwy czas: 125 min
Składniki:
- 300 g mąki pszennej
- 170 g masła zimnego i pokrojonego w kostkę
- 4 łyżki wody
- łyżeczka soli
- jajko
- 100 g wędzonego łososia
- 150 g szpinaku
- 300 g śmietany 30 %
- ser typu feta
- pieprz
Ciasto:
1. Wszystkie składniki na ciasto dokładnie i szybko połącz na gładkie ciasto. Zostaw do schłodzenia w lodówce na 1 godzinę.
2. Po tym czasie rozwałkuj ciasto i wyłóż wysmarowaną masłem i posypaną bułką tartą tortownicę o średnicy 31 cm.
3. Ponakłuwaj ciasto widelcem i połóż na niego papier do pieczenia. Całość obciąż np. suchą fasolką jaś.
4. Piecz z obciążeniem przez 15 minut w temperaturze 180 stopni (opcja pieca góra-dół), następnie ściągnij papier z fasolkami i piecz kolejne 15 minut.
Nadzienie:
5. Ze szpinaku pousuwaj ogonki, umyj i podduś na patelni, aby zwiędnął
6. Łososia pokrój w paski.
7. Śmietanę wymieszaj z jajkiem i pieprzem.
8. Ser pokrój w kostkę.
9. Szpinak wymieszaj z śmietaną i wylej na podpieczone ciasto.
10. Na to wyłóż łososia oraz ser i zapiekaj ok. 25 min w temperaturze 180 stopni Celsjusza, aż masa jajeczna się zetnie.
6. Łososia pokrój w paski.
7. Śmietanę wymieszaj z jajkiem i pieprzem.
8. Ser pokrój w kostkę.
9. Szpinak wymieszaj z śmietaną i wylej na podpieczone ciasto.
10. Na to wyłóż łososia oraz ser i zapiekaj ok. 25 min w temperaturze 180 stopni Celsjusza, aż masa jajeczna się zetnie.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz