czas: 60 minut poziom: łatwy porcje: keksówka 25x12
Składniki:
- 250 g mąki pszennej
- 190 g cukru
- 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 pomarańcza
- 200 g masła
- 4 jajka
Lukier - sok z połowy pomarańczy
- 1 szklanka cukru pudru
1. Masło rozpuszczamy w rondelku na małym ogniu, tak aby się nie przypaliło.
2. Odstawiamy do przestudzenia.
3. Jajka rozbijamy i oddzielamy białko od żółtka.
2. Odstawiamy do przestudzenia.
3. Jajka rozbijamy i oddzielamy białko od żółtka.
4. Białko ubijamy na sztywną pianę.
5. Żółtko wraz z cukrem ubijamy na jasny krem.
6. Pomarańczę przelewamy wrzątkiem.
7. Skórkę ścieramy na tarce z małymi dziurkami.
8. Wyciskamy sok.
9. Przelewamy na sitku, aby oddzielić pestki.
10. Do kremu wsypujemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sok i skórkę z pomarańczy oraz przestudzone rozpuszczone masło i całość mieszamy.
11. Białko łączymy delikatnie z kremem.
5. Żółtko wraz z cukrem ubijamy na jasny krem.
6. Pomarańczę przelewamy wrzątkiem.
7. Skórkę ścieramy na tarce z małymi dziurkami.
8. Wyciskamy sok.
9. Przelewamy na sitku, aby oddzielić pestki.
10. Do kremu wsypujemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sok i skórkę z pomarańczy oraz przestudzone rozpuszczone masło i całość mieszamy.
11. Białko łączymy delikatnie z kremem.
12. Wylewamy do foremki.
13. Pieczemy ok. 45 minut w piekarniku nagrzanego do 180 stopni Celsjusza.
14. Koniecznie sprawdź patyczkiem czy ciasto jest upieczone. Jeśli patyczek jest suchy to ciasto jest gotowe.
13. Pieczemy ok. 45 minut w piekarniku nagrzanego do 180 stopni Celsjusza.
14. Koniecznie sprawdź patyczkiem czy ciasto jest upieczone. Jeśli patyczek jest suchy to ciasto jest gotowe.
Smacznego;-)
____________________________________________________________
1. Masło rozpuszczamy w rondelku na małym ogniu, tak aby się nie przypaliło.
2. Odstawiamy do przestudzenia.
1. Masło rozpuszczamy w rondelku na małym ogniu, tak aby się nie przypaliło.
2. Odstawiamy do przestudzenia.
3. Jajka rozbijamy i oddzielamy białko od żółtka.
4. Białko ubijamy na sztywną pianę.
5. Żółtko wraz z cukrem ubijamy na jasny krem.
6. Pomarańczę przelewamy wrzątkiem.
7. Skórkę ścieramy na tarce z małymi dziurkami.
8. Wyciskamy sok.
9. Przelewamy na sitku, aby oddzielić pestki.
10. Do kremu wsypujemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sok i skórkę z pomarańczy oraz przestudzone rozpuszczone masło i całość mieszamy.
11. Białko łączymy delikatnie z kremem.
12. Wylewamy do foremki.
13. Pieczemy ok. 45 minut w piekarniku nagrzanego do 180 stopni Celsjusza.
13. Pieczemy ok. 45 minut w piekarniku nagrzanego do 180 stopni Celsjusza.
14. Koniecznie sprawdź patyczkiem czy ciasto jest upieczone. Jeśli patyczek jest suchy to ciasto jest gotowe.
Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz