piątek, 8 stycznia 2016

Babka pomarańczowa

Kto lubi pomarańcze? Ja! Kiedyś kojarzyły mi się z Świętami Bożego Narodzenia. Ich słodki cytrusowy zapach. Dziś są dostępne cały rok, dlatego proponuję Ci przygotować babkę pomarańczową. Sok z świeżo wyciskanego owocu idealnie nasyca ciasto. Jest miękkie i słodkie.


czas: 60 minut         poziom: łatwy            porcje: keksówka 25x12              

Składniki:
 
  • 250 g mąki pszennej
  • 190 g cukru
  • 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 pomarańcza
  • 200 g masła
  • 4 jajka
    Lukier
  • sok z połowy pomarańczy
  • 1 szklanka cukru pudru

1. Masło rozpuszczamy w rondelku na małym ogniu, tak aby się nie przypaliło. 
2. Odstawiamy do przestudzenia.
3. Jajka rozbijamy i oddzielamy białko od żółtka. 
4. Białko ubijamy na sztywną pianę.
5. Żółtko wraz z cukrem ubijamy na jasny krem.
6. Pomarańczę przelewamy wrzątkiem. 
7. Skórkę ścieramy na tarce z małymi dziurkami. 
8. Wyciskamy sok. 
9. Przelewamy na sitku, aby oddzielić pestki.
10. Do kremu wsypujemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sok i skórkę z pomarańczy oraz przestudzone rozpuszczone masło i całość mieszamy.
11. Białko łączymy delikatnie z kremem. 
12. Wylewamy do foremki.
13. Pieczemy ok. 45 minut w piekarniku nagrzanego do 180 stopni Celsjusza. 
14. Koniecznie sprawdź patyczkiem czy ciasto jest upieczone. Jeśli patyczek jest suchy to ciasto jest gotowe.

Smacznego;-)
____________________________________________________________

1. Masło rozpuszczamy w rondelku na małym ogniu, tak aby się nie przypaliło. 

2. Odstawiamy do przestudzenia.


3. Jajka rozbijamy i oddzielamy białko od żółtka. 
4. Białko ubijamy na sztywną pianę.


5. Żółtko wraz z cukrem ubijamy na jasny krem.


6. Pomarańczę przelewamy wrzątkiem. 
7. Skórkę ścieramy na tarce z małymi dziurkami. 
8. Wyciskamy sok. 
9. Przelewamy na sitku, aby oddzielić pestki.


10. Do kremu wsypujemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sok i skórkę z pomarańczy oraz przestudzone rozpuszczone masło i całość mieszamy.


11. Białko łączymy delikatnie z kremem. 
12. Wylewamy do foremki.
13. Pieczemy ok. 45 minut w piekarniku nagrzanego do 180 stopni Celsjusza. 


14. Koniecznie sprawdź patyczkiem czy ciasto jest upieczone. Jeśli patyczek jest suchy to ciasto jest gotowe.

Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz