piątek, 8 stycznia 2016

Rolada biszkoptowa z orzechami i czekoladą

Z tej rolady jestem na prawdę dumna. Ciasto takiego typu przygotowałam po raz pierwszy. Dodałam do niego moje ulubione dodatki: czekoladę, orzechy i banany. Ciasto biszkoptowe jest wilgotne i miękkie. Połączenie serka mascarpone z śmietaną daje nam puszyste nadzienie. Posiekana czekolada i banany uzupełniają czekoladową roladę. Wierzch oblany polewą czekoladową i orzechami daje nam niebiańskie połączenie.


czas: 80 minut       porcji: 1 blacha        poziom: łatwy

Składniki:
 
     Ciasto
  • 3 duże jajka
  • 50g cukru
  • 2,5 łyżki mąki tortowej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka kakao
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
    Krem
  • 220g mascarpone
  • 200g śmietany 30%
  • 1 gorzka czekolada
    Ponad to:
  • 1 duży banan
  • Gładki dżem wiśniowy
  • Garść orzechów
  • Polewa czekoladowa

Ciasto:
1. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
2. Mąki przesiewamy w misce i łączymy z proszkiem do pieczenia.
3. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. 
4. Kolejno dodajemy po 1 łyżce cukru i ciągle mieszamy na małych obrotach. 
5. Dodajemy żółtka i nadal ubijamy. 
6. Wsypujemy przesiane mąki z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy.
7. Blachę / wymiary 33x26cm/ smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia. 
8. Przelewamy masę biszkoptową i wyrównujemy szpatułką. 
9. Pieczemy około 8 minut w temperaturze 190ºC z funkcją grzania góra dół.
10. Wilgotną ściereczkę oprószamy cukrem pudrem i kładziemy na upieczony gorący biszkopt. 
11. Natychmiast ściągamy papier do pieczenia. 
12. Następnie zwijamy, razem z ręcznikiem i odkładamy do ostudzenia.
Krem:
13. Serek mascarpone przekładamy do miski i mieszamy, do uzyskania jednolitej masy.
14. Śmietanę ubijamy, ale uwaga! Nie miksujemy zbyt długo, aby się nie zrobiło masło.
15. Do serka dodajemy po 1 łyżce śmietany i mieszamy.
16. Czekoladę siekamy na drobne kawałki i dodajemy do przygotowanej masy. 
17. Wkładamy do lodówki na około 30 minut.

18. Ostudzone ciasto rozwijamy i smarujemy dżemem wiśniowym.
19. Banana kroimy w cienkie plasterki, a orzechy drobno siekamy.
20. Następnie wykładamy masę serowo-czekoladową i układamy plasterki bananów.
21. Ciasto delikatnie zawijamy w roladę i wkładamy do szczelnego opakowania do lodówki na co najmniej 30 minut.

Smacznego.
________________________________________________________

Ciasto:
1. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
2. Mąki przesiewamy w misce i łączymy z proszkiem do pieczenia.
3. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. 
4. Kolejno dodajemy po 1 łyżce cukru i ciągle mieszamy na małych obrotach. 
5. Dodajemy żółtka i nadal ubijamy. 
6. Wsypujemy przesiane mąki z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy.
7. Blachę / wymiary 33x26cm/ smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia. 
8. Przelewamy masę biszkoptową i wyrównujemy szpatułką. 
9. Pieczemy około 8 minut w temperaturze 190ºC z funkcją grzania góra dół.
10. Wilgotną ściereczkę oprószamy cukrem pudrem i kładziemy na upieczony gorący biszkopt. 
11. Natychmiast ściągamy papier do pieczenia. 
12. Następnie zwijamy, razem z ręcznikiem i odkładamy do ostudzenia.
Krem:
13. Serek mascarpone przekładamy do miski i mieszamy, do uzyskania jednolitej masy.
14. Śmietanę ubijamy, ale uwaga! Nie miksujemy zbyt długo, aby się nie zrobiło masło.
15. Do serka dodajemy po 1 łyżce śmietany i mieszamy.
16. Czekoladę siekamy na drobne kawałki i dodajemy do przygotowanej masy. 
17. Wkładamy do lodówki na około 30 minut.


18. Ostudzone ciasto rozwijamy i smarujemy dżemem wiśniowym.


19. Banana kroimy w cienkie plasterki, a orzechy drobno siekamy.
20. Następnie wykładamy masę serowo-czekoladową i układamy plasterki bananów.

 21. Ciasto delikatnie zawijamy w roladę i wkładamy do szczelnego opakowania do lodówki na co najmniej 30 minut.


Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz