Z tej rolady jestem na prawdę dumna. Ciasto takiego typu przygotowałam po raz pierwszy. Dodałam do niego moje ulubione dodatki: czekoladę, orzechy i banany. Ciasto biszkoptowe jest wilgotne i miękkie. Połączenie serka mascarpone z śmietaną daje nam puszyste nadzienie. Posiekana czekolada i banany uzupełniają czekoladową roladę. Wierzch oblany polewą czekoladową i orzechami daje nam niebiańskie połączenie.
czas: 80 minut porcji: 1 blacha poziom: łatwy
Składniki:
Ciasto
- 3 duże jajka
- 50g cukru
- 2,5 łyżki mąki tortowej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka kakao
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
Krem - 220g mascarpone
- 200g śmietany 30%
- 1 gorzka czekolada
Ponad to: - 1 duży banan
- Gładki dżem wiśniowy
- Garść orzechów
- Polewa czekoladowa
Ciasto:
1. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
2. Mąki przesiewamy w misce i łączymy z proszkiem do pieczenia.
3. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę.
4. Kolejno dodajemy po 1 łyżce cukru i ciągle mieszamy na małych obrotach.
5. Dodajemy żółtka i nadal ubijamy.
6. Wsypujemy przesiane mąki z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy.
4. Kolejno dodajemy po 1 łyżce cukru i ciągle mieszamy na małych obrotach.
5. Dodajemy żółtka i nadal ubijamy.
6. Wsypujemy przesiane mąki z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy.
7. Blachę / wymiary 33x26cm/ smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia.
8. Przelewamy masę biszkoptową i wyrównujemy szpatułką.
9. Pieczemy około 8 minut w temperaturze 190ºC z funkcją grzania góra dół.
10. Wilgotną ściereczkę oprószamy cukrem pudrem i kładziemy na upieczony gorący biszkopt.
11. Natychmiast ściągamy papier do pieczenia.
12. Następnie zwijamy, razem z ręcznikiem i odkładamy do ostudzenia.
8. Przelewamy masę biszkoptową i wyrównujemy szpatułką.
9. Pieczemy około 8 minut w temperaturze 190ºC z funkcją grzania góra dół.
10. Wilgotną ściereczkę oprószamy cukrem pudrem i kładziemy na upieczony gorący biszkopt.
11. Natychmiast ściągamy papier do pieczenia.
12. Następnie zwijamy, razem z ręcznikiem i odkładamy do ostudzenia.
Krem:
13. Serek mascarpone przekładamy do miski i mieszamy, do uzyskania jednolitej masy.
14. Śmietanę ubijamy, ale uwaga! Nie miksujemy zbyt długo, aby się nie zrobiło masło.
15. Do serka dodajemy po 1 łyżce śmietany i mieszamy.
16. Czekoladę siekamy na drobne kawałki i dodajemy do przygotowanej masy.
17. Wkładamy do lodówki na około 30 minut.
18. Ostudzone ciasto rozwijamy i smarujemy dżemem wiśniowym.
18. Ostudzone ciasto rozwijamy i smarujemy dżemem wiśniowym.
19. Banana kroimy w cienkie plasterki, a orzechy drobno siekamy.
20. Następnie wykładamy masę serowo-czekoladową i układamy plasterki bananów.
21. Ciasto delikatnie zawijamy w roladę i wkładamy do szczelnego opakowania do lodówki na co najmniej 30 minut.
Smacznego.
________________________________________________________
Ciasto:
1. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
2. Mąki przesiewamy w misce i łączymy z proszkiem do pieczenia.
3. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę.
4. Kolejno dodajemy po 1 łyżce cukru i ciągle mieszamy na małych obrotach.
5. Dodajemy żółtka i nadal ubijamy.
6. Wsypujemy przesiane mąki z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy.
4. Kolejno dodajemy po 1 łyżce cukru i ciągle mieszamy na małych obrotach.
5. Dodajemy żółtka i nadal ubijamy.
6. Wsypujemy przesiane mąki z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy.
7. Blachę / wymiary 33x26cm/ smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia.
8. Przelewamy masę biszkoptową i wyrównujemy szpatułką.
9. Pieczemy około 8 minut w temperaturze 190ºC z funkcją grzania góra dół.
10. Wilgotną ściereczkę oprószamy cukrem pudrem i kładziemy na upieczony gorący biszkopt.
11. Natychmiast ściągamy papier do pieczenia.
12. Następnie zwijamy, razem z ręcznikiem i odkładamy do ostudzenia.
8. Przelewamy masę biszkoptową i wyrównujemy szpatułką.
9. Pieczemy około 8 minut w temperaturze 190ºC z funkcją grzania góra dół.
10. Wilgotną ściereczkę oprószamy cukrem pudrem i kładziemy na upieczony gorący biszkopt.
11. Natychmiast ściągamy papier do pieczenia.
12. Następnie zwijamy, razem z ręcznikiem i odkładamy do ostudzenia.
Krem:
13. Serek mascarpone przekładamy do miski i mieszamy, do uzyskania jednolitej masy.
14. Śmietanę ubijamy, ale uwaga! Nie miksujemy zbyt długo, aby się nie zrobiło masło.
15. Do serka dodajemy po 1 łyżce śmietany i mieszamy.
16. Czekoladę siekamy na drobne kawałki i dodajemy do przygotowanej masy.
17. Wkładamy do lodówki na około 30 minut.
18. Ostudzone ciasto rozwijamy i smarujemy dżemem wiśniowym.
19. Banana kroimy w cienkie plasterki, a orzechy drobno siekamy.
20. Następnie wykładamy masę serowo-czekoladową i układamy plasterki bananów.
21. Ciasto delikatnie zawijamy w roladę i wkładamy do szczelnego opakowania do lodówki na co najmniej 30 minut.
Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz