czas: 110 minut sztuk: 4 poziom: łatwy
Składniki:
- 470 ml wody lekko ciepłej
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- łyżeczka soli
- 700 g mąki pszennej
- 1,5 łyżeczki cukru
- 20 g drożdży świeżych o temp. pokojowej
Ręczna robota:
Do miski wlej 200 ml wody, dodaj cukier, drożdże i dokładnie wymieszaj, żeby wszystko się rozpuściło. Zostaw do wyrośnięcia na 15 minut. W między czasie przesiej mąkę do dużej miski, dodaj sól i oliwę, a na koniec wlej rozczyn i resztę wody. Ugniataj tak długo, aż powstanie puszyste i gładkie ciasto. Może to zająć ok. 10 minut. Postaraj się nie dosypywać mąki, bo ciasto może być za twarde. Po ugnieceniu odstaw masę do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość, czyli na ok. 85 minut. Miejsce to musi być ciepłe, a miska przykryta wilgotną ściereczką.
Dla maszynkowców:
Do pojemnika wlej składniki płynne, dodaj sól, następnie mąkę, na boki cukier i w środku zrób mały dołeczek do którego rozkrusz drożdże. Załącz opcję ugniatania ciasta i czekaj, aż automat zrobi całą robotę za Ciebie.
Wyrośnięte ciasto ugnieć ponownie i pokrój na cztery równe części. Masę rozwałkuj na wielkość posiadanej blaszki. Dodaj ulubione składniki (im mniej tym lepiej!) i piecz ok 10 minut w maksymalnej temperaturze piekarnika z opcją termoobiegu (u mnie to 250 stopni).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz