czas : 30 minut porcji:
8 poziom:
łatwy
Składniki:
- 2 ciasta francuskie
- 4 jabłka
- 8 łyżeczek cukru brązowego
- 4 łyżeczki cynamonu
- jajko
Ciasto francuskie
rozkładamy i wycinamy z niego 8 prostokątów.
Podobnie postępujemy z drugim ciastem – zwróćcie uwagę, żeby prostokąty były podobne.
Podobnie postępujemy z drugim ciastem – zwróćcie uwagę, żeby prostokąty były podobne.
8 kawałków ciasta wykładamy na blaszki i smarujemy boki rozbełtanym
jajkiem. W pozostałych prostokątach nacinamy ciasto za pomocą noża, ale uwaga – zostawcie nienaruszone boki tak, żeby ciasto przy
składaniu się nie rozerwało. Wierzch również smarujemy jajkiem.
Jabłka myjemy,
obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w nie za grube, nie za cienkie plastry. Na każdym prostokącie układamy jabłka
tyle ile się zmieści, posypujemy je łyżeczką cukru i ½ łyżeczki cynamonu.
Przykrywamy ponacinanym ciastem i sklejamy brzegi - dla dodatkowego efektu możemy użyć do tego widelca.
Ciastka pieczemy w
200 stopniach funkcja termoobiegu przez 15-20 minut.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz