niedziela, 3 stycznia 2016

Ciastka francuskie z jabłkami

Kruche, delikatne ciasto francuskie. Piękny aromatyczny zapach naszych polskich jabłek. Aromatyczny cynamon. To wszystko połączone ze sobą w postaci chrupkich ciasteczek. Doskonały deser do ciepłej czekolady lub kawy. Spróbujesz z nami? :-)



czas : 30 minut          porcji: 8                                poziom: łatwy

Składniki:
  • 2 ciasta francuskie
  • 4 jabłka
  • 8 łyżeczek cukru brązowego
  • 4 łyżeczki cynamonu
  • jajko


Ciasto francuskie rozkładamy i wycinamy z niego 8 prostokątów.
Podobnie postępujemy z drugim ciastem – zwróćcie uwagę, żeby prostokąty były podobne. 
8 kawałków ciasta wykładamy na blaszki i smarujemy boki rozbełtanym jajkiem. W pozostałych prostokątach nacinamy ciasto za pomocą noża, ale uwaga – zostawcie nienaruszone boki tak, żeby ciasto przy składaniu się nie rozerwało. Wierzch również smarujemy jajkiem.
Jabłka myjemy, obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w nie za grube, nie za cienkie plastry. Na każdym prostokącie układamy jabłka tyle ile się zmieści, posypujemy je łyżeczką cukru i ½ łyżeczki cynamonu. Przykrywamy ponacinanym ciastem i sklejamy brzegi - dla dodatkowego efektu możemy użyć do tego widelca.

Ciastka pieczemy w 200 stopniach funkcja termoobiegu przez 15-20 minut.

Po wystudzeniu polewamy lukrem bądź posypujemy cukrem pudrem.



Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz