Składniki:
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżeczka cukru z wanilią
- 250g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 4 jajka
- 2/3 szklanki oleju
- 300 g śliwek
Piekarnik rozgrzewamy do 180oC. Formę smarujemy masłem. Śliwki myjemy i usuwamy pestki. Kroimy na połówki lub mniejsze kawałki. Żółtko jajek miksuję z cukrem i cukrem waniliowym,
aż osiągnie jasny kolor. Następnie dodajemy olej i dalej mieszamy. Kolejno dodajemy przesianą mąkę pszenną, proszek do pieczenia i miksujemy. Białka jajek ubijamy na sztywno. Łączymy delikatnie z masą z drugiej miski.
Całość wykładamy do foremki, a na wierzch nakładamy śliwki.
Pieczemy 25/30 minut, aż patyczek będzie suchy.
Ciasto wyciągamy z foremki, gdy będzie chłodne i obsypujemy cukrem pudrem.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz