piątek, 8 stycznia 2016

Ciasto ucierane ze śliwkami

W mojej kuchni nie ma możliwości, aby podczas sezonu na śliwki nie było ucieranego ciasta z tym owocem. Jest to najprostsze ciasto do wykonania i każdemu się uda. Puszyste, delikatne i słodko kwaśne, tak jak lubię. Zazwyczaj znika, gdy jest jeszcze gorące, ale tym razem udało mi się zrobić zdjęcia :)


 Czas: 70 minut     poziom: łatwy

Składniki:
 
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka cukru z wanilią
  • 250g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 jajka
  • 2/3 szklanki oleju
  • 300 g śliwek

Piekarnik rozgrzewamy do 180oC. Formę smarujemy masłem. Śliwki myjemy i usuwamy pestki. Kroimy na połówki lub mniejsze kawałki. Żółtko jajek miksuję z cukrem i cukrem waniliowym,
aż osiągnie jasny kolor. Następnie dodajemy olej i dalej mieszamy. Kolejno dodajemy przesianą mąkę pszenną, proszek do pieczenia i miksujemy. Białka jajek ubijamy na sztywno. Łączymy delikatnie z masą z drugiej miski.
Całość wykładamy do foremki, a na wierzch nakładamy śliwki.
Pieczemy 25/30 minut, aż patyczek będzie suchy.
Ciasto wyciągamy z foremki, gdy będzie chłodne i obsypujemy cukrem pudrem.

Smacznego.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz