piątek, 8 stycznia 2016

Ciasto ze śliwkami i jogurtem greckim

Sezon na śliwki rozpoczęty. Dlatego proponuję Wam ciasto ze śliwkami. Robi się je błyskawicznie,
ale trzeba być cierpliwym, ponieważ sporo czasu „siedzi” w piecu. Zobaczycie, będziecie chcieli zjeść jeszcze ciepłe – ale uważajcie na śliwki, bo możecie poparzyć sobie język :)


czas: 70 minut  porcji: 12 szt.   poziom: łatwy

Składniki:
 
  • 1 szklanki mąki
  • 250 g margaryny
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki śmietany kwaśnej – ja dałam jogurt grecki
  • Śliwki – tak, aby dwukrotnie obłożyć blaszkę
  • Cynamon
  • Cukier puder

1. Wszystkie składniki na ciasto dokładnie łączymy. 
2. W razie konieczności podsypujemy mąką – ale nie wiele. 
3. Następnie dzielimy na 3 części. 
4. Owoce myjemy, dzielimy na pół i pozbawiamy pestek.
5. Posypujemy lekko cynamonem. 
6. Foremkę wykładamy papierem do pieczenia i dno wyklejamy 2/3 ciasta.
7. Ja piekłam w foremce 21 x 21 cm. 
7. Kolejno układamy przecięciem do góry śliwki – proponuję dwie warstwy. 
8. Na wierzch rozkładamy 1/3 ciasta. 
9. Pieczemy ok 50 minut w 180 stopniach w opcji – dwie grzałka górna i dolna. 

Uwaga! Pilnujemy ciasta. Ustawiamy minutnik na 40 min., a następnie sprawdzamy ciasto patyczkiem. Jeśli jest wilgotne – pieczemy dalej. Jeśli już suche możesz wyciągnąć z pieca. Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz