ale trzeba być cierpliwym, ponieważ sporo czasu „siedzi” w piecu. Zobaczycie, będziecie chcieli zjeść jeszcze ciepłe – ale uważajcie na śliwki, bo możecie poparzyć sobie język :)
czas: 70 minut porcji: 12 szt. poziom: łatwy
Składniki:
- 1 szklanki mąki
- 250 g margaryny
- 1 szklanka cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 żółtka
- 2 łyżki śmietany kwaśnej – ja dałam jogurt grecki
- Śliwki – tak, aby dwukrotnie obłożyć blaszkę
- Cynamon
- Cukier puder
1. Wszystkie składniki na ciasto dokładnie łączymy.
2. W razie konieczności podsypujemy mąką – ale nie wiele.
3. Następnie dzielimy na 3 części.
4. Owoce myjemy, dzielimy na pół i pozbawiamy pestek.
2. W razie konieczności podsypujemy mąką – ale nie wiele.
3. Następnie dzielimy na 3 części.
4. Owoce myjemy, dzielimy na pół i pozbawiamy pestek.
5. Posypujemy lekko cynamonem.
6. Foremkę wykładamy papierem do pieczenia i dno wyklejamy 2/3 ciasta.
6. Foremkę wykładamy papierem do pieczenia i dno wyklejamy 2/3 ciasta.
7. Ja piekłam w foremce 21 x 21 cm.
7. Kolejno układamy przecięciem do góry śliwki – proponuję dwie warstwy.
8. Na wierzch rozkładamy 1/3 ciasta.
9. Pieczemy ok 50 minut w 180 stopniach w opcji – dwie grzałka górna i dolna.
Uwaga! Pilnujemy ciasta. Ustawiamy minutnik na 40 min., a następnie sprawdzamy ciasto patyczkiem. Jeśli jest wilgotne – pieczemy dalej. Jeśli już suche możesz wyciągnąć z pieca. Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem.
7. Kolejno układamy przecięciem do góry śliwki – proponuję dwie warstwy.
8. Na wierzch rozkładamy 1/3 ciasta.
9. Pieczemy ok 50 minut w 180 stopniach w opcji – dwie grzałka górna i dolna.
Uwaga! Pilnujemy ciasta. Ustawiamy minutnik na 40 min., a następnie sprawdzamy ciasto patyczkiem. Jeśli jest wilgotne – pieczemy dalej. Jeśli już suche możesz wyciągnąć z pieca. Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz