Mój przepis na cynamonowe zawijańce nie jest z ciasta drożdżowego, a dlatego ponieważ jest on pracochłonny i wymaga cierpliwości. Dlatego robię je z szybkiego przepisu, żebyście również Wy mogli zrobić je u siebie w domu i szybko się nimi zajadać.
czas : 60 minut
porcji: 9 poziom
przygotowania: łatwy
Składniki:
·
375 g mąki pszennej
·
2 łyżeczki cynamonu
·
1 łyżeczka proszku do pieczenia
·
200 ml mleka
·
1 jajko
·
125 g cukru
·
150 g masła
·
Pół szklanki drobno posiekanych orzechów
włoskich
100 g
masła miksujemy z 100 g cukrem i 1 łyżeczką cynamonu, a następnie dodajemy
orzechy włoskie i dokładnie mieszkamy.
50 g
miękkiego masła miksujemy z 25 g cukru na puszystą masę. Następnie dodajemy
mleko wymieszane z jajkiem. Mąkę przesiewamy, dodajemy proszek do pieczenia i
cynamon.
Suche
składniki mieszamy z mokrymi na lepką, miękką masę.
Ciasto
rozwałkowujemy na prostokąt, który smarujemy masą masłową z orzechami i zwijamy
w rulonik.
Przecinamy
ciasto na 3 centymetrowej grubości zawijańce. Wykładamy na wysmarowaną masłem i
posypaną mąką tortownicę.
Pieczemy
10 minut w 230 stopniach, a następnie 25 minut w 200 stopniach (aż
zbrązowieją).
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz