poniedziałek, 4 stycznia 2016

Cinnamon muffins

Mój przepis na cynamonowe zawijańce nie jest z ciasta drożdżowego, a dlatego ponieważ jest on pracochłonny i wymaga cierpliwości. Dlatego robię je z szybkiego przepisu, żebyście również Wy mogli zrobić je u siebie w domu i szybko się nimi zajadać.



czas : 60 minut          porcji: 9                   poziom przygotowania: łatwy

Składniki:

·        375 g mąki pszennej
·        2 łyżeczki cynamonu
·        1 łyżeczka proszku do pieczenia
·        200 ml mleka
·        1 jajko
·        125 g cukru
·        150 g masła
·        Pół szklanki drobno posiekanych orzechów włoskich


100 g masła miksujemy z 100 g cukrem i 1 łyżeczką cynamonu, a następnie dodajemy orzechy włoskie i dokładnie mieszkamy.

50 g miękkiego masła miksujemy z 25 g cukru na puszystą masę. Następnie dodajemy mleko wymieszane z jajkiem. Mąkę przesiewamy, dodajemy proszek do pieczenia i cynamon.
Suche składniki mieszamy z mokrymi na lepką, miękką masę.
Ciasto rozwałkowujemy na prostokąt, który smarujemy masą masłową z orzechami i zwijamy w rulonik.
Przecinamy ciasto na 3 centymetrowej grubości zawijańce. Wykładamy na wysmarowaną masłem i posypaną mąką tortownicę.
Pieczemy 10 minut w 230 stopniach, a następnie 25 minut w 200 stopniach (aż zbrązowieją).



Smacznego.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz