wtorek, 5 stycznia 2016

Dorsz z jarmużem i białą fasolą

Polacy jedzą za mało ryb. Dlatego przedstawiam Wam przepis na pyszną, delikatną i sycącą potrawę z rybą. Powstała tak naprawdę z tego co miałam w lodówce. Jest pełna witamin, białka i smaku.



 czas : 40 minut          porcji: 2                                poziom: łatwy

Składniki:


  •        400 g fileta z dorsza
  •        Łyżka soku z cytryny
  •        Ząbek czosnku
  •         ½ łyżeczki imbiru
  •         Cebula
  •        Marchewka
  •        1 łyżeczka papryki słodkiej
  •         2 garście jarmużu
  •         Puszka białej fasoli
  •         Sól, pieprz
  •         Olej rzepakowy

Sok z cytryny, przeciśnięty przez praskę czosnek, imbir, sól, pieprz, paprykę słodką wymieszaj razem. Dorsza umyj, pozbądź się ewentualnych ości i natrzyj mieszanką ziołową. Odstaw na bok.
Cebulę i marchewkę obierz i pokrój w kostkę. Olej rozgrzej na patelni i usmaż warzywa na półtwardo. Następnie dodaj pokrojony drobno jarmuż i duś ok 5 minut. Na koniec wsyp odsączoną białą fasolę. Dorsza usmaż na lekko natłuszczonej patelni.

Podawaj rybę na mieszance warzywnej.

Smacznego. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz