Polacy jedzą za mało ryb. Dlatego
przedstawiam Wam przepis na pyszną, delikatną i sycącą potrawę z rybą.
Powstała tak naprawdę z tego co miałam w lodówce. Jest pełna witamin, białka i
smaku.
czas : 40 minut porcji:
2 poziom:
łatwy
Składniki:
- 400 g fileta z dorsza
- Łyżka soku z cytryny
- Ząbek czosnku
- ½ łyżeczki imbiru
- Cebula
- Marchewka
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 2 garście jarmużu
- Puszka białej fasoli
- Sól, pieprz
- Olej rzepakowy
Sok z cytryny,
przeciśnięty przez praskę czosnek, imbir, sól, pieprz, paprykę słodką wymieszaj
razem. Dorsza umyj, pozbądź
się ewentualnych ości i natrzyj mieszanką ziołową. Odstaw na bok.
Cebulę i marchewkę
obierz i pokrój w kostkę. Olej rozgrzej na patelni i usmaż warzywa na półtwardo. Następnie dodaj pokrojony drobno jarmuż i duś ok 5 minut. Na koniec
wsyp odsączoną białą fasolę. Dorsza usmaż na lekko
natłuszczonej patelni.
Podawaj rybę na
mieszance warzywnej.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz