wtorek, 5 stycznia 2016

Czekoladowe marzenie

Kolejne ciasto z cyklu urodzinowych. Tym razem dla naszego małego smakosza czekolady. To coś co uwielbiają zarówno dzieci, jak i dorośli. Kakaowy biszkopt, masa krówka, czekolada i herbatniki. Mniam! Wypróbujcie.


czas : 90 minut          porcji: 15                              poziom: łatwy

Składniki:

Na ciasto:
·        ¾ szklanki mąki pszennej
·        ¾ szklanki cukru
·        6 jaj – oddzielnie białka i żółtka
·        1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
·        1 łyżka kakao
·        Szczypta soli
Na krem czekoladowy:
·        400 g kremu czekoladowego typu nutella
·        300 g serka homogenizowanego waniliowego
·        100 g masła w temperaturze pokojowej
Na śmietanę kakaową:
·        500 g śmietany 30%
·        1 łyżka kakao
·        2 łyżeczki żelatyny
·        3 łyżki wrzącej wody
·        3 łyżki czubate cukru pudru
Na krem kajmakowy:
·        250 g masła w temperaturze pokojowej
·        Puszka masy kajmakowej (400g)
Ponadto:
·        Herbatniki (tyle ile potrzeba na podwójne przykrycie dna blaszki)
·        Dowolna czekolada bądź wafelki

Ciasto: Białka ubijamy na sztywno z szczyptą soli, a następnie wsypujemy porcjami połowę cukru. W osobnej misce ubijamy na białą puszystą masę żółtka z resztą cukru. Kolejno dodajemy do białek i delikatnie mieszamy za pomocą łopatki.  Mąkę przesiewamy z kakao i proszkiem do pieczenia i dodajemy do masy jajecznej. Ponownie delikatnie mieszamy łopatką i wylewamy do blaszki o wymiarach 25 x 40 cm. Pieczemy 30 minut w 180 stopniach. Po tym czasie wbijamy patyczek i sprawdzamy czy jest suchy. Jeśli nie to dopiekamy, jeśli tak to wyjmujemy. Po całkowitym ostygnięciu przekrawamy biszkopt wzdłuż na pół.


Krem czekoladowy: masło, krem czekoladowy i serek waniliowy przekładamy do miski i ubijamy, aż wszystko dokładnie się połączy.

Krem kajmakowy: masło ubijamy ok 2 minuty, aż będzie białe. Następnie dodajemy kajmak i ponownie ubijamy 2 minuty.

Śmietana kakaowa: żelatynę rozpuszczamy w wodzie i zostawiamy do całkowitego ostygnięcia, jednak tak, aby była nadal płynna. Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Na koniec dodajemy kakao i żelatynę. Chwilę wszystko miksujemy.


Podanie: biszkopt przekładamy na dno blaszki i wykładamy ½ masy kajmakowej. Na to herbatniki tak, aby przykryły krem. Na to wykładamy krem czekoladowy, ponownie herbatniki, masę kajmakową, biszkopt i na sam wierzch śmietanę. Górę możemy ozdobić czekoladą, bądź wafelkami.

Smacznego.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz