Kolejne ciasto z cyklu urodzinowych. Tym razem dla naszego
małego smakosza czekolady. To coś co uwielbiają zarówno dzieci, jak i dorośli.
Kakaowy biszkopt, masa krówka, czekolada i herbatniki. Mniam! Wypróbujcie.
czas : 90 minut porcji:
15 poziom:
łatwy
Składniki:
Na ciasto:
·
¾ szklanki mąki pszennej
·
¾ szklanki cukru
·
6 jaj – oddzielnie białka i żółtka
·
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
·
1 łyżka kakao
·
Szczypta soli
Na krem czekoladowy:
·
400 g kremu czekoladowego typu
nutella
·
300 g serka homogenizowanego
waniliowego
·
100 g masła w temperaturze
pokojowej
Na śmietanę kakaową:
·
500 g śmietany 30%
·
1 łyżka kakao
·
2 łyżeczki żelatyny
·
3 łyżki wrzącej wody
·
3 łyżki czubate cukru pudru
Na krem kajmakowy:
·
250 g masła w temperaturze
pokojowej
·
Puszka masy kajmakowej (400g)
Ponadto:
·
Herbatniki (tyle ile potrzeba na
podwójne przykrycie dna blaszki)
·
Dowolna czekolada bądź wafelki
Ciasto: Białka ubijamy na sztywno z szczyptą soli, a następnie wsypujemy porcjami
połowę cukru. W osobnej misce ubijamy na białą puszystą masę żółtka z resztą cukru.
Kolejno dodajemy do białek i delikatnie mieszamy za pomocą łopatki. Mąkę przesiewamy z
kakao i proszkiem do pieczenia i dodajemy do masy jajecznej. Ponownie
delikatnie mieszamy łopatką i wylewamy do blaszki o wymiarach 25 x 40 cm. Pieczemy 30 minut w 180
stopniach. Po tym czasie wbijamy patyczek i sprawdzamy czy jest suchy. Jeśli nie to dopiekamy, jeśli tak to wyjmujemy. Po całkowitym ostygnięciu przekrawamy biszkopt wzdłuż
na pół.
Krem czekoladowy: masło, krem czekoladowy i serek
waniliowy przekładamy do miski i ubijamy, aż wszystko dokładnie się połączy.
Krem kajmakowy: masło ubijamy ok 2 minuty, aż
będzie białe. Następnie dodajemy kajmak i ponownie ubijamy 2 minuty.
Śmietana kakaowa: żelatynę rozpuszczamy w wodzie i
zostawiamy do całkowitego ostygnięcia, jednak tak, aby była nadal płynna. Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Na koniec dodajemy kakao i żelatynę. Chwilę wszystko miksujemy.
Podanie: biszkopt przekładamy na dno
blaszki i wykładamy ½ masy kajmakowej. Na to herbatniki tak, aby przykryły
krem. Na to wykładamy krem czekoladowy, ponownie herbatniki, masę kajmakową,
biszkopt i na sam wierzch śmietanę. Górę możemy ozdobić czekoladą, bądź wafelkami.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz