wtorek, 5 stycznia 2016

Sernik z bananami

Klasyczny sernik, ale z bananami? Dlaczego nie! Do tego pyszny i niebiańsko słodki kajmak. 
Niebo w gębie.


czas : 100 minut          porcji: 12                                poziom: łatwy

Składniki:

·        1 kg sera białego – ja wybrałam z Piątnicy
·        4 banany + 1 dodatkowo
·        6 jaj
·        160 g cukru pudru
·        400 g masy krówkowej
·        1 łyżka soku z cytryny

Ser, jajka, cukier, sok z cytryny i rozgniecione widelcem banany przekładamy do miski i  miksujemy do połączenia. Proszę nie robić tego za długo, żeby niepotrzebnie nie napowietrzać ciasta, ponieważ w piecu wyrośnie, a potem opadnie przez co efekt nie będzie zadowalający.

Sernik przekładamy do tortownicy o średnicy 25 cm, wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w 170 stopniach przez 75 minut funkcja pieca góra i dół. Następnie patyczkiem sprawdzamy czy jest upieczone, jeśli tak, to wyłączamy piec i zostawiamy w nim do ostygnięcia. Kolejno przekładamy sernik do lodówki na całą noc.

Przed podaniem polewamy ciasto masą krówkową i ozdabiamy plasterkami banana.

Smacznego.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz