Klasyczny sernik, ale z bananami? Dlaczego nie! Do tego pyszny i
niebiańsko słodki kajmak.
Niebo w gębie.
czas : 100 minut
porcji: 12
poziom: łatwy
Składniki:
·
1 kg sera białego – ja wybrałam z Piątnicy
·
4 banany + 1 dodatkowo
·
6 jaj
·
160 g cukru pudru
· 400 g masy krówkowej
·
1 łyżka soku z cytryny
Ser, jajka, cukier,
sok z cytryny i rozgniecione widelcem banany przekładamy do miski i miksujemy do połączenia. Proszę nie robić tego
za długo, żeby niepotrzebnie nie napowietrzać ciasta, ponieważ w piecu wyrośnie, a potem opadnie przez co efekt nie będzie zadowalający.
Sernik przekładamy do
tortownicy o średnicy 25 cm, wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w 170 stopniach przez 75 minut funkcja pieca góra i dół. Następnie patyczkiem sprawdzamy czy jest upieczone, jeśli tak, to wyłączamy piec i zostawiamy w nim do ostygnięcia. Kolejno przekładamy sernik
do lodówki na całą noc.
Przed podaniem
polewamy ciasto masą krówkową i ozdabiamy plasterkami banana.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz