niedziela, 10 stycznia 2016

Tarta z porem i serem

Tarta z porem i serem to alternatywa dla dań mięsnych. Jest sycąca, treściwa i szybko się robi. Przyznam, że na następny dzień jeszcze lepsza, a najlepsza, gdy już jej nie ma :) Uwierzcie, że dania bez mięsa nasycą i Was!


liczba porcji: 6    czas: 90 minut           poziom: łatwy
Składniki:

Na ciasto:
  • 3 szklanki mąki pszennej 
  • 250 g zimnej margaryny 
  • 2 jajka 
  • 4 łyżki mleka 
  • Sól 
  • ¼ łyżeczki proszku do pieczenia
Na nadzienie:
  • 2 pory – ok. 900 g 
  • 2 łyżka oleju rzepakowego 
  • 4 jajka 
  • 400 g śmietany 18% 
  • 200 g żółtego sera 
  • gałka muszkatołowa, Ostra papryka, Pieprz, Sól
Ponad to:
  • Papier do pieczenia 
  • Bułka tarta 
  • Fasola typu jaś - sucha 


1. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni z funkcją grzałka górna i dolna.

Ciasto:

2. Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy i szczelnie owijamy w worek.
3. Wkładamy do lodówki na 30 minut.


4. Foremkę do tarty (28 cm średnicy) smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą i wyklejamy ciastem.


5. Na to wykładamy papier do pieczenia i wysypujemy fasolę bądź inne obciążenie.
6. Pieczemy przez 15 minut, a następnie zdejmujemy papier z fasolą i dopiekamy 10 minut.


7. Jajka mieszamy ze śmietaną, dodajemy potarty ser, gałkę muszkatołową, pieprz, por, ostrą paprykę i doprawiamy solą.
8. Wszystko dokładnie mieszamy.



Nadzienie:

9. Por przekrawamy wzdłuż na pół, myjemy, osuszamy i kroimy w półplasterki.
10. Olej rzepakowy rozgrzewamy.
11. Wrzucamy na niego por i smażymy, aż zmięknie.
12. Na upieczone ciasto wylewamy nadzienie.


13. Pieczemy przez ok 30 minut, aż masa się zetnie i lekko zarumieni.


Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz