liczba porcji: 6 czas: 90 minut poziom: łatwy
Składniki:Na ciasto:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 250 g zimnej margaryny
- 2 jajka
- 4 łyżki mleka
- Sól
- ¼ łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 pory – ok. 900 g
- 2 łyżka oleju rzepakowego
- 4 jajka
- 400 g śmietany 18%
- 200 g żółtego sera
- gałka muszkatołowa, Ostra papryka, Pieprz, Sól
- Papier do pieczenia
- Bułka tarta
- Fasola typu jaś - sucha
1. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni z funkcją grzałka górna i dolna.
Ciasto:
2. Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy i szczelnie owijamy w worek.
3. Wkładamy do lodówki na 30 minut.
4. Foremkę do tarty (28 cm średnicy) smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą i wyklejamy ciastem.
5. Na to wykładamy papier do pieczenia i wysypujemy fasolę bądź inne obciążenie.
6. Pieczemy przez 15 minut, a następnie zdejmujemy papier z fasolą i dopiekamy 10 minut.
7. Jajka mieszamy ze śmietaną, dodajemy potarty ser, gałkę muszkatołową, pieprz, por, ostrą paprykę i doprawiamy solą.
8. Wszystko dokładnie mieszamy.
Nadzienie:
9. Por przekrawamy wzdłuż na pół, myjemy, osuszamy i kroimy w półplasterki.
10. Olej rzepakowy rozgrzewamy.
11. Wrzucamy na niego por i smażymy, aż zmięknie.
12. Na upieczone ciasto wylewamy nadzienie.
13. Pieczemy przez ok 30 minut, aż masa się zetnie i lekko zarumieni.
Smacznego.
2. Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy i szczelnie owijamy w worek.
3. Wkładamy do lodówki na 30 minut.
4. Foremkę do tarty (28 cm średnicy) smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą i wyklejamy ciastem.
5. Na to wykładamy papier do pieczenia i wysypujemy fasolę bądź inne obciążenie.
6. Pieczemy przez 15 minut, a następnie zdejmujemy papier z fasolą i dopiekamy 10 minut.
7. Jajka mieszamy ze śmietaną, dodajemy potarty ser, gałkę muszkatołową, pieprz, por, ostrą paprykę i doprawiamy solą.
8. Wszystko dokładnie mieszamy.
9. Por przekrawamy wzdłuż na pół, myjemy, osuszamy i kroimy w półplasterki.
10. Olej rzepakowy rozgrzewamy.
11. Wrzucamy na niego por i smażymy, aż zmięknie.
12. Na upieczone ciasto wylewamy nadzienie.
13. Pieczemy przez ok 30 minut, aż masa się zetnie i lekko zarumieni.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz