Masz ochotę na lody, ale liczysz kalorie? Obawiasz się
tłustej śmietanki, mnóstwa cukru? Nie martw się, możesz sobie pozwolić na
odrobinę przyjemności. Dlatego też mam dla Ciebie lody na jogurcie greckim,
który jest mniej kaloryczny niż śmietana, a równie kremowy. Śmietankę, którą
dodałam możesz sobie odpuścić, ale doda smaku. No i orzeźwiająca cytryna.
Idealne na upały. A jeśli nie liczysz kalorii to podaj lody z bitą śmietaną i
karmelową polewą.
czas : 5 minut + czas schładzania porcji: 1 litr poziom: łatwy
Składniki:
·
200 ml
śmietany 30%
·
600 ml jogurtu greckiego
·
2 cytryny
·
100 g cukru pudru
Jogurt, śmietanę, sok
z 2 cytryn i cukier puder mieszamy razem w misce.
Dla maszynkowców:
Całość przelewamy do
maszynki i miksujemy przez 30 minut. Następnie przelewamy do pojemnika i
schładzamy w zamrażalce przez ok. 3 godzin.
Lody można również
wykonać bez maszynki.
Całość przelewamy do
pojemnika i wkładamy do zamrażalki. Co pół godziny wyciągamy, by przemieszać, a
to po to, by nie powstały kryształki lodu. Schładzamy do czasu uzyskania
osiąganej konsystencji.
Moje lody wykonałam w
maszynce, następnie schładzałam przez ok. 3 godziny w zamrażalce. Konsystencja była kremowa, idealna do nakładania. Resztę lodów zostawiłam na całą noc. Przed podaniem musiały
trochę postać na kuchni, żeby się lekko roztopiły.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz