wtorek, 5 stycznia 2016

Lody śmietankowe wersja Kasi

Klasyka światowej branży lodziarskiej. Pyszne, kremowe lody śmietankowe, bez sztucznych barwników, konserwantów. Zrobione w chwilę. Najtrudniej jest czekać, aż zamarzną. Uwaga! Ciężko się od nich oderwać!


czas : 15 min. + czas schładzania          porcji: x                                poziom: łatwy

Składniki:

·        600 ml śmietany 30%
·        4 żółtka
·        ½ szklanki cukru

Żółtka ucieramy z ¼ szklanki cukru na jasny, gęsty krem, następnie dodajemy połowę śmietany.
Pozostałą śmietanę wraz z cukrem przekładamy do garnka i podgrzewamy, aż się całkowicie rozpuści. Kolejno ściągamy z palnika.
Śmietanę ponownie wstawiamy na ogień i dodajemy powoli masę jajeczną. Nie możemy doprowadzić do zagotowania, by nie powstała jajecznica. Dokładnie i szybko mieszamy, aż obie masy się połączą. Zostawiamy do schłodzenia.

Dla maszynkowców:
Gotową masę przelewamy do maszynki i miksujemy przez 30 minut. Następnie przelewamy do pojemnika i mrozimy ok. 3 godzin.

Lody można również wykonać bez maszynki.
Masę przelewamy do pojemnika i wkładamy do zamrażalki. Co pół godziny wyciągamy, by przemieszać, a to po to, by nie powstały kryształki lodu. Schładzamy do czasu uzyskania osiąganej konsystencji.

Moje lody wykonałam w maszynce, następnie schładzałam przez ok. 3 godziny w zamrażalce. Konsystencja była kremowa, idealnado nakładania. Resztę lodów zostawiłam na całą noc. Przed podaniem musiały trochę postać na kuchni, żeby się lekko roztopiły.

Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz