Klasyka światowej branży lodziarskiej. Pyszne, kremowe lody
śmietankowe, bez sztucznych barwników, konserwantów. Zrobione w chwilę.
Najtrudniej jest czekać, aż zamarzną. Uwaga! Ciężko się od nich oderwać!
czas : 15 min. + czas schładzania
porcji: x poziom:
łatwy
Składniki:
·
600 ml śmietany 30%
·
4
żółtka
· ½
szklanki cukru
Żółtka ucieramy z ¼
szklanki cukru na jasny, gęsty krem, następnie dodajemy połowę śmietany.
Pozostałą śmietanę
wraz z cukrem przekładamy do garnka i podgrzewamy, aż się całkowicie rozpuści.
Kolejno ściągamy z palnika.
Śmietanę ponownie
wstawiamy na ogień i dodajemy powoli masę jajeczną. Nie możemy doprowadzić do
zagotowania, by nie powstała jajecznica. Dokładnie i szybko mieszamy, aż obie
masy się połączą. Zostawiamy do schłodzenia.
Dla maszynkowców:
Gotową masę
przelewamy do maszynki i miksujemy przez 30 minut. Następnie przelewamy do
pojemnika i mrozimy ok. 3 godzin.
Lody można również
wykonać bez maszynki.
Masę przelewamy do
pojemnika i wkładamy do zamrażalki. Co pół godziny wyciągamy, by przemieszać, a
to po to, by nie powstały kryształki lodu. Schładzamy do czasu uzyskania
osiąganej konsystencji.
Moje lody wykonałam w
maszynce, następnie schładzałam przez ok. 3 godziny w zamrażalce. Konsystencja była kremowa, idealnado nakładania. Resztę lodów zostawiłam na całą noc. Przed podaniem musiały
trochę postać na kuchni, żeby się lekko roztopiły.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz