środa, 3 lutego 2016

Ziołowy kurczak pod majonezową pierzynką

Filet z kurczaka pod majonezową pierzynką to pomysł na nudne kotlety. Dzięki połączeniu płatków kukurydzianych z majonezem nasze mięso jest soczyste, a marynata ziołowa dodaje aromatycznego zapachu. Postaw na eksperymentalna kuchnię! :)


czas : 30 minut               porcji: 2                       poziom: łatwy

Składniki:

  • 2 filety z kurczaka 
  • 1 łyżka majonezu 
  • Garść płatków kukurydzianych 
  • Starty ser 
  • Sól, pieprz, zioła prowansalskie

Krok po kroku:

  1. Filet z kurczaka myjemy i usuwamy błonki oraz chrząstki.
  2. Doprawiamy solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi.
  3. W misce mieszamy majonez z płatkami kukurydzianymi oraz startym serem.
  4. Kurczaka kładziemy w naoliwionym naczyniu żaroodpornym, a na niego pierzynkę z majonezu.
  5. Całość zapiekamy 15/20 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni Celsjusza.
  6. Podajemy z ziemniakami puree oraz chrupkim burakiem. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz