A najlepiej jak popijecie gorącym mlekiem bądź kakao. Smacznego!
czas
: 60 minut porcji: 3
poziom:
łatwy
Składniki:
- 175 g ryżu białego
- 400 mleka
- 2 jajka
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- Szczypta soli
- Olej do smażenia
- Wrzątek
- Dżem truskawkowy, miód, cukier puder
1. Ryż
sparz wrzątkiem i zalej mlekiem. Ugotuj na sypko do miękkości.
2. Gdy ostygnie dodaj utarte żółtka z cukrem oraz mąkę ziemniaczaną.
2. Gdy ostygnie dodaj utarte żółtka z cukrem oraz mąkę ziemniaczaną.
3. Z białek i szczypty soli ubij sztywną pianę.
Delikatnie wymieszaj z masą ryżową.
4. Łyżką kładź ciasto na
rozgrzany tłuszcz i smaż z obu stron na złoty kolor.
5. Podawaj z miodem, dżemem
truskawkowym bądź cukrem pudrem.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz