środa, 13 stycznia 2016

Placuszki ryżowe

Placuszki ryżowe to alternatywa dla polskich racuchów bądź amerykańskich pancakes. Idealne danie jeśli zostanie Wam z obiadu ryż. Możecie je podać z dżemem, miodem bądź cukrem pudrem.
A najlepiej jak popijecie gorącym mlekiem bądź kakao. Smacznego!





czas : 60 minut          porcji: 3            poziom: łatwy

Składniki:

  • 175 g ryżu białego
  • 400 mleka
  • 2 jajka
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • Szczypta soli
  • Olej do smażenia
  • Wrzątek
  • Dżem truskawkowy, miód, cukier puder

1. Ryż sparz wrzątkiem i zalej mlekiem. Ugotuj na sypko do miękkości.
2. Gdy ostygnie dodaj utarte żółtka z cukrem oraz mąkę ziemniaczaną.
3. Z białek i szczypty soli ubij sztywną pianę. Delikatnie wymieszaj z masą ryżową.
4. Łyżką kładź ciasto na rozgrzany tłuszcz i smaż z obu stron na złoty kolor.
5. Podawaj z miodem, dżemem truskawkowym bądź cukrem pudrem.
Smacznego.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz