Sałatka CEZAR – kto jej nie zna? Sałata, kurczak, grzanki i
pomidorki. Jest wiele przeróbek tego przepisu, ale ja uważam, że
najsmaczniejsza jest ta najprostsza wersja. Danie jest tak eleganckie
i zarazem lekkie i sycące, że uważam, że nadaje się na niedzielny obiad
i zarazem lekkie i sycące, że uważam, że nadaje się na niedzielny obiad
czas : 30 minut + czas marynowania
porcji: 3
poziom: łatwy
Składniki:
- Główka sałaty lodowej
- 3 filety z kurczaka
- ząbek czosnku
- 2 łyżki masła
- 6 kromek chleba tostowego
- Sól, pieprz
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 18 pomidorków koktajlowych
- 3 garście startego sera najlepiej parmezan
- Bazylia suszona
SOS:
- Dwa żółtka
- Sól, pieprz
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżeczki musztardy Dijon
- 1 łyżeczka soku z cytryny
1. Kurczaka myjemy, usuwamy błonki.
2. Jeden ząbek czosnku drobno siekamy, bądź przeciskamy przez
praskę.
3. Przerzucamy do miski.
4. Dodajemy 2 łyżki oleju rzepakowego, sól i pieprz.
5. Wrzucamy do niej całe filety i marynujemy przez min. 30 min., a najlepiej przez
całą noc.
6. Na patelni grillowej smażymy mięso z obu stron.
7. Następnie kroimy w
plastry.
SOS:
8. Dwa żółtka
przekładamy do wysokiego naczynia.
9. Za pomocą miksera ucieramy na jasny krem.
10. Dalej ucierając dodajemy powoli oliwę, sok z cytryny.
11. Na koniec dokładamy musztardę, sól i pieprz do smaku.
12. Mieszamy
dokładnie.
13. Odkładamy na bok.
14.Sałatę myjemy i
drzemy na małe kawałki.
15.Pomidorki myjemy i kroimy na pół.
16. Chleb tostowy
opiekamy w tosterze i kroimy w kostki.
17. Masło rozpuszczamy.
18. Do miski
przesypujemy grzanki i polewamy stopionym masłem, a następnie posypujemy
bazylią.
Sposób podania:
sałatę przekładamy na głęboki talerz, polewamy sosem, układamy pomidory,
kurczaka i grzanki.
Smacznego.
Pyszna sałatka. Polecam wszystkim :)
OdpowiedzUsuńDziękujemy za miły komentarz. Cieszymy się, że smakowało!
Usuń