Coraz więcej rodziców zwraca
uwagę na to co jedzą ich dzieci. I bardzo dobrze. Dlatego wyszłam
im naprzeciw i przygotowałam racuchy jabłkowe w wersji zdrowszej. Zapewne każdy
dzieciaki dorosły uwielbia te słodkie danie. Ja je zmodyfikowałam na tyle, że jest pełnowartościowe i sycące. Co zmieniłam? Zamiast zwykłej mąki pszennej użyłam pełnoziarnistą żytnią. Dzięki czemu zjemy więcej błonnika, co korzystnie wpłynie na nasze trawienie. Spróbujcie! Posmakuje Wam, gwarantuję! Z mojego przepisu wyszły spore 4 porcje.
czas : 40 minut porcji:
4 poziom:
łatwy
Składniki:
Na ciasto:
·
3 szklanki mąki pełnoziarnistej żytniej
·
1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
·
3 szklanki mleka
·
6 łyżek cukru
·
2 łyżeczki cynamonu
·
2 jajka
·
3 jabłka
·
Olej rzepakowy
Ponadto:
·
3 łyżki jogurtu greckiego
·
½ łyżeczki cynamonu
·
1 łyżeczka miodu
·
Cukier puder
Do miski przelewamy
mleko, jajka i dokładnie mieszamy. W drugiej misce
mieszamy suche składniki tj.: mąkę, cukier, cynamon, proszek do pieczenia. Do mleka dodajemy
suchą mieszankę i dokładnie łączymy. Jabłka myjemy,
obieramy ze skórki, usuwamy gniazdo nasienne i kroimy w kostkę. Dodajemy do
ciasta. Na lekko
natłuszczonej patelni smażymy placuszki wielkości małej chochelki. U mnie
mieściły się 4 placuszki.
Jogurt grecki łączymy
z miodem i cynamonem.
Ciepłe racuchy
podajemy z cukrem pudrem i cynamonowym sosem.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz