porcji: 6 poziom: łatwy czas przygotowania: 180 minut
Składniki:
- 500 g mięsa mielonego wieprzowego lub wołowego
- 4 ziemniaki
- cebula
- 200 g pieczarek
- 1/3 papryki czerwonej
- 1/3 papryki zielonej
- 1/3 papryki żółtej
- puszka kukurydzy
- puszka czerwonej fasoli
- 1,5 l wody
- 1/3 pora
- 1 marchewka
- a/4 selera
- 1 pietruszka
- łyżeczka kulek pieprzu czarnego
- liść laurowy
- 3 kulki ziela angielskiego
- 4 łyżki oleju rzepakowego
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego.
- sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, kolendra, kmin
- 6 garści tartego żółtego sera
1. Do garnka z wodą wrzucamy obraną marchewkę, pietruszkę, seler, por, ziele angielskie, pieprz liść laurowy i gotujemy wywar. Odcedzamy.
2. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju rzepakowego.
3. Ziemniaki i cebulę obieramy. Kartofle kroimy w kostkę, a cebulę w piórka. Podsmażamy całość na oleju, aż lekko się przypalą. Ściągamy z patelni.
4. W tym samym naczyniu podgrzewamy kolejne dwie łyżki oleju i podsmażamy mięso mielone. Przekładamy je do miski z ziemniakami i cebulą.
5. Pieczarki myjemy i kroimy w kostkę i je również podsmażamy na patelni.
6. Na patelnię wlewamy trochę bulionu i chwilę zagotowujemy, tak żeby zgarnąć z niej wszystko co na niej zostało. I przelewamy do garnka z wywarem.
7. Papryki myjemy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w paski.
8. Kukurydze i fasolę odcedzamy.
9. Do wywaru przekładamy mięso mielone, papryki, kukurydzę, fasolę, pieczarki, koncentrat pomidorowy. Wszystko dokładnie mieszamy i przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, paprykami, kolendrą i kminem.
10. Do miseczki wsypujemy garść żółtego sera i zalewamy zupą.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz