środa, 9 marca 2016

Zupa meksykańska wg Kasi

Magda już swoją wersję zupy meksykańskiej Wam przedstawiła. Tym razem pora na moją wersję. Spróbujcie wykonać obie i dajcie znać, która Wam bardziej smakuje. Dodam, że wersja Magdy jest bardziej ekspresowa. Moja zawiera więcej składników i jest bardziej pracochłonna, ale to nie oznacza, że nie jest warta tego czasu.


porcji: 6    poziom: łatwy   czas przygotowania: 180 minut

Składniki:
  • 500 g mięsa mielonego wieprzowego lub wołowego
  • 4 ziemniaki
  • cebula
  • 200 g pieczarek
  • 1/3 papryki czerwonej
  • 1/3 papryki zielonej
  • 1/3 papryki żółtej
  • puszka kukurydzy
  • puszka czerwonej fasoli
  • 1,5 l wody
  • 1/3 pora
  • 1 marchewka
  • a/4 selera
  • 1 pietruszka
  • łyżeczka kulek pieprzu czarnego
  • liść laurowy
  • 3 kulki ziela angielskiego
  • 4 łyżki oleju rzepakowego
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego.
  • sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, kolendra, kmin
  • 6 garści tartego żółtego sera
Przygotowanie:
1. Do garnka z wodą wrzucamy obraną marchewkę, pietruszkę, seler, por, ziele angielskie, pieprz liść laurowy i gotujemy wywar. Odcedzamy.
2. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju rzepakowego.
3. Ziemniaki i cebulę obieramy. Kartofle kroimy w kostkę, a cebulę w piórka. Podsmażamy całość na oleju, aż lekko się przypalą. Ściągamy z patelni.
4. W tym samym naczyniu podgrzewamy kolejne dwie łyżki oleju i podsmażamy mięso mielone. Przekładamy je do miski z ziemniakami i cebulą.
5. Pieczarki myjemy i kroimy w kostkę i je również podsmażamy na patelni.
6. Na patelnię wlewamy trochę bulionu i chwilę zagotowujemy, tak żeby zgarnąć z niej wszystko co na niej zostało. I przelewamy do garnka z wywarem.
7. Papryki myjemy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w paski.
8. Kukurydze i fasolę odcedzamy.
9. Do wywaru przekładamy mięso mielone, papryki, kukurydzę, fasolę, pieczarki, koncentrat pomidorowy. Wszystko dokładnie mieszamy i przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, paprykami, kolendrą i kminem.
10. Do miseczki wsypujemy garść żółtego sera i zalewamy zupą.

Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz