czas
: 90 minut porcji: 4
poziom:
łatwy
Składniki:
- ¼ małej kapusty białej
- 500 g mięsa mielonego wieprzowego
- 100 g ryżu
- Cebula
- Olej rzepakowy do smażenia
- Słoik koncentratu pomidorowego
- Woda
- 2 jaja
Kapustę
trzemy na dużych oczkach, bądź szatkujemy drobno i gotujemy na
półtwardo z odrobiną wody. Pamiętajmy o mieszaniu, żeby kapusta
się nie przypaliła.
Cebulę
kroimy w kostkę i podsmażamy na złoto na oleju. Mięso mielone
przyprawiamy do smaku tymiankiem, cząbrem, kolendrą, solą i
pieprzem, i dodajemy do cebuli razem podsmażając.
Ryż gotujemy do miękkości w
lekko osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Koncentrat pomidorowy mieszamy z
500 ml wody, przyprawiamy.
Ryż, mięso i odsączoną kapustę
przekładamy do miski i zostawiamy do wystygnięcia. Dodajemy do
środka dwa jaja i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy przyprawy
do smaku i mąkę pszenną, tak żeby farsz był zwarty i się nie
rozpadał.
Następnie moczymy dłonie w
wodzie i kształtujemy klopsiki. Z mojej porcji wyszło ich 22 szt.
Przekładamy je na rozgrzany olej i podsmażamy z każdej strony na
złoto. Zalewamy sosem pomidorowym i dusimy 15 minut. Jeśli
kotleciki pochłoną sos, to dolewamy wodę.
Podajemy na talerzu przybranym
bazylią.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz