piątek, 20 maja 2016

Gołąbki inaczej

Przyznam, że to danie jest dość pracochłonne, ale sycące. Pewna alternatywa dla tradycyjnych gołąbków, ale też coś podobnego z dań, które proponuje jedna z firm produkujących gotowe mieszanki do potraw. Nie musicie już kupować torebki z przyprawami i pomysłami, teraz sami je zrobicie w domu. Będziecie wiedzieć co włożyliście do środka, bez ulepszaczy i wzmacniaczy smaku. Spróbujcie zrobić. Czekam na Waszą opinię.

 


czas : 90 minut          porcji: 4 poziom: łatwy
Składniki:
  • ¼ małej kapusty białej
  • 500 g mięsa mielonego wieprzowego
  • 100 g ryżu
  • Cebula
  • Olej rzepakowy do smażenia
  • Słoik koncentratu pomidorowego
  • Woda
  • 2 jaja
Kapustę trzemy na dużych oczkach, bądź szatkujemy drobno i gotujemy na półtwardo z odrobiną wody. Pamiętajmy o mieszaniu, żeby kapusta się nie przypaliła.
Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na złoto na oleju. Mięso mielone przyprawiamy do smaku tymiankiem, cząbrem, kolendrą, solą i pieprzem, i dodajemy do cebuli razem podsmażając.
Ryż gotujemy do miękkości w lekko osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Koncentrat pomidorowy mieszamy z 500 ml wody, przyprawiamy.
Ryż, mięso i odsączoną kapustę przekładamy do miski i zostawiamy do wystygnięcia. Dodajemy do środka dwa jaja i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy przyprawy do smaku i mąkę pszenną, tak żeby farsz był zwarty i się nie rozpadał.
Następnie moczymy dłonie w wodzie i kształtujemy klopsiki. Z mojej porcji wyszło ich 22 szt. Przekładamy je na rozgrzany olej i podsmażamy z każdej strony na złoto. Zalewamy sosem pomidorowym i dusimy 15 minut. Jeśli kotleciki pochłoną sos, to dolewamy wodę.

Podajemy na talerzu przybranym bazylią.
Smacznego.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz