niedziela, 22 maja 2016

Ciasteczka bounty

Jeśli mamy tu miłośników batonów bounty czyli czekolady i kokosu to te ciasteczka są idealne dla Was! Słodki kokos i czekolada idealnie będą pasować do mlecznej kawy lub po prostu mleka. Ja podałam je z moją ulubioną zieloną herbatą, Pycha!




czas :  30 minut          porcji: 25 szt.                        poziom: łatwy

Składniki:

  • 120g masła
  • ½ szklanki cukru
  • 1 jajko
  • Szczypta soli
  • 1 i ¼ szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka wiórków kokosowych
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka likieru kokosowego
  •  ½ tabliczki mlecznej czekolady
Krok po kroku:
  1. Wszystkie składniki powinny być temperatury pokojowej.
  2. W misie miksera umieszczamy masło i cukier.
  3. Ucieramy na puszystą masę, tak aby cukier się rozpuścił.
  4. Dodajemy jajko i sól.
  5. Dalej ucieramy, tak długo, aż połączą się składniki.
  6. Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, wiórki kokosowe i likier kokosowy.
  7. Miksujemy do połączenia.
  8. Dodajemy posiekaną czekoladę.
  9. Delikatnie mieszamy za pomocą szpatułki.
  10. Blachę wykładamy papierem do pieczenia.
  11. Wykładamy ciasteczka na blachę w niewielkich odległościach.
  12. Pamiętaj, ciastka się rozrosną i mogą się zlepić.
  13. Pieczemy w temperaturze 175 stopni Celsjusza 13/15 minut z funkcją góra dół.
  14. Po upieczeniu wykładamy na metalową kratkę.


2 komentarze: