Jeśli mamy tu miłośników batonów bounty czyli czekolady i kokosu to te ciasteczka są idealne dla Was! Słodki kokos i czekolada idealnie będą pasować do mlecznej kawy lub po prostu mleka. Ja podałam je z moją ulubioną zieloną herbatą, Pycha!
czas : 30 minut
porcji: 25 szt. poziom:
łatwy
Składniki:
- 120g masła
- ½ szklanki cukru
- 1 jajko
- Szczypta soli
- 1 i ¼ szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka wiórków kokosowych
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka likieru kokosowego
- ½ tabliczki mlecznej czekolady
Krok po kroku:
- Wszystkie składniki powinny być temperatury pokojowej.
- W misie miksera umieszczamy masło i cukier.
- Ucieramy na puszystą masę, tak aby cukier się rozpuścił.
- Dodajemy jajko i sól.
- Dalej ucieramy, tak długo, aż połączą się składniki.
- Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, wiórki kokosowe i likier kokosowy.
- Miksujemy do połączenia.
- Dodajemy posiekaną czekoladę.
- Delikatnie mieszamy za pomocą szpatułki.
- Blachę wykładamy papierem do pieczenia.
- Wykładamy ciasteczka na blachę w niewielkich odległościach.
- Pamiętaj, ciastka się rozrosną i mogą się zlepić.
- Pieczemy w temperaturze 175 stopni Celsjusza 13/15 minut z funkcją góra dół.
- Po upieczeniu wykładamy na metalową kratkę.
ale pyszne ciasteczka:)
OdpowiedzUsuńPolecamy przepis i czekamy na opinię
Usuń