sobota, 4 czerwca 2016

Dżem truskawkowy z nutą cytryny

Lubię eksperymentować z truskawkami. Dziś połączyłam truskawki z cytryną i zamknęłam w słoiku. W ten sposób powstał dżem truskawkowy z nutą cytryny. Nie dodawałam jej zbyt wiele, żeby nie "zabiła" naturalnej słodyczy truskawek. Taki dżem możesz użyć nie tylko na kanapki i naleśniki, ale także do zapiekanego sera camembert. 


czas: 40 min           poziom: łatwy

     Składniki:
  • 1.5 kg truskawek obranych i umytych
  • 1 cukier żelujący DIAMANT 3:1
  • 1 cytryna

Krok po kroku:
  1. Truskawki myjemy, ale nie moczymy! Gdy będziemy je moczyć wtedy nasiąkną wodą i stracą swój piękny smak.
  2. Następnie usuwamy szypułki i rozdrabniamy. Ważne, aby dopiero po umyciu owoców usuwać szypułki, wtedy nie stracą smaku.
  3. Cytrynę przelewamy wrzątkiem. 
  4. Na tarce o małych oczkach ścieramy skórkę z całej cytryny.
  5. Usuwamy błonki z cytryny i kroimy na małe kawałki.
  6. Truskawki miksujemy na gładką konsystencję, Jeśli lubisz kawałki owoców w dżemie to wystarczy, że owoce rozdrobnisz za pomocą widelca.
  7. Wszystko umieszczamy w garnku. 
  8. Wsypujemy cukier żelujący i dokładnie mieszamy. 
  9. Następnie stawiamy na gazie i doprowadzamy do wrzenia. Należy co jakiś czas mieszać, żeby cukier się nie przypalił. 
  10. Następnie gotujemy 3 minuty i wyłączamy ogień.
  11. Gotowy dżem przelewamy do umytych słoików.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz