Lubię eksperymentować z truskawkami. Dziś połączyłam truskawki z cytryną i zamknęłam w słoiku. W ten sposób powstał dżem truskawkowy z nutą cytryny. Nie dodawałam jej zbyt wiele, żeby nie "zabiła" naturalnej słodyczy truskawek. Taki dżem możesz użyć nie tylko na kanapki i naleśniki, ale także do zapiekanego sera camembert.
czas: 40 min poziom: łatwy
Składniki:
- 1.5 kg truskawek obranych i umytych
- 1 cukier żelujący DIAMANT 3:1
- 1 cytryna
Krok po kroku:
- Truskawki myjemy, ale nie moczymy! Gdy będziemy je moczyć wtedy nasiąkną wodą i stracą swój piękny smak.
- Następnie usuwamy szypułki i rozdrabniamy. Ważne, aby dopiero po umyciu owoców usuwać szypułki, wtedy nie stracą smaku.
- Cytrynę przelewamy wrzątkiem.
- Na tarce o małych oczkach ścieramy skórkę z całej cytryny.
- Usuwamy błonki z cytryny i kroimy na małe kawałki.
- Truskawki miksujemy na gładką konsystencję, Jeśli lubisz kawałki owoców w dżemie to wystarczy, że owoce rozdrobnisz za pomocą widelca.
- Wszystko umieszczamy w garnku.
- Wsypujemy cukier żelujący i dokładnie mieszamy.
- Następnie stawiamy na gazie i doprowadzamy do wrzenia. Należy co jakiś czas mieszać, żeby cukier się nie przypalił.
- Następnie gotujemy 3 minuty i wyłączamy ogień.
- Gotowy dżem przelewamy do umytych słoików.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz