sobota, 11 czerwca 2016

Lody z kiwi

Połączenie słodyczy z kwaskowatością. Jeśli kupiliście te owoce, a nie macie co z nimi zrobić proponuję ten chłodny deser. Idealne na upały. Bomba witaminowa, a przepis bardzo szybki. Spróbujcie!


czas : 10 min. + czas schładzania          porcji: x                                poziom: łatwy

Składniki:

·        1 kg dojrzałych kiwi
·        100 ml mleka
·        400 ml śmietany 30%
·        Cukier puder do smaku

Kiwi obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Następnie przekładamy do miski i blendujemy na gładką masę. Śmietanę, mleko i mus z kiwi dokładnie mieszamy. W razie potrzeby dosładzamy cukrem pudrem i ponownie łączymy.

Dla maszynkowców:
Gotową masę przelewamy do maszynki i miksujemy przez 30 minut. Następnie przelewamy do pojemnika i schładzamy ok. 3 godzin.

Lody można również wykonać bez maszynki.
Gotową masę przelewamy do pojemnika i wkładamy do zamrażalki. Co pół godziny wyciągamy, by przemieszać, a to po to, by nie powstały kryształki lodu. Schładzamy do czasu uzyskania osiąganej konsystencji.

Moje lody wykonałam w maszynce, następnie schładzałam przez ok. 3 godziny w zamrażalce. Konsystencja była kremowa, idealnado nakładania. Resztę lodów zostawiłam na całą noc. Przed podaniem musiały trochę postać na kuchni, żeby się lekko roztopiły.

Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz