Połączenie słodyczy z kwaskowatością. Jeśli
kupiliście te owoce, a nie macie co z nimi zrobić proponuję ten chłodny deser.
Idealne na upały. Bomba witaminowa, a przepis bardzo szybki. Spróbujcie!
czas : 10 min. + czas schładzania
porcji: x poziom:
łatwy
Składniki:
·
1 kg dojrzałych kiwi
·
100 ml
mleka
·
400 ml
śmietany 30%
· Cukier
puder do smaku
Kiwi obieramy ze skórki
i kroimy w kostkę. Następnie przekładamy do miski i blendujemy na gładką masę. Śmietanę, mleko i mus
z kiwi dokładnie mieszamy. W razie potrzeby dosładzamy cukrem pudrem i ponownie
łączymy.
Dla maszynkowców:
Gotową masę
przelewamy do maszynki i miksujemy przez 30 minut. Następnie przelewamy do
pojemnika i schładzamy ok. 3 godzin.
Lody można również
wykonać bez maszynki.
Gotową masę
przelewamy do pojemnika i wkładamy do zamrażalki. Co pół godziny wyciągamy, by
przemieszać, a to po to, by nie powstały kryształki lodu. Schładzamy do czasu
uzyskania osiąganej konsystencji.
Moje lody wykonałam w
maszynce, następnie schładzałam przez ok. 3 godziny w zamrażalce. Konsystencja była kremowa, idealnado nakładania. Resztę lodów zostawiłam na całą noc. Przed podaniem musiały
trochę postać na kuchni, żeby się lekko roztopiły.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz