czwartek, 16 czerwca 2016

Granita arbuzowo-miętowa

Coś idealnego na letnie upały. Dla jednych napój dla innych nawet deser. Fakt, trzeba sporo czekać, ale warto. Granitę trzeba mieszać za pomocą widelca co dwie godziny do czasu uzyskania pożądanego efektu. Jednak przyznam, że ja robiłam ją już późnym popołudniem i nie mieszałam jej. Włożyłam do zamrażalnika i zapomniałam o niej. Ale to nie problem. Wystarczy za pomocą widelca „wyskrobać” mroźny napój i dzięki temu super prezentuje się w szklance. Do naszej granity dodałam garść świeżej mięty, dzięki czemu jest jeszcze bardziej orzeźwiająca. Polecam na letnie upały.


czas : x minut          porcji: 3                                poziom: łatwy

Składniki:

  • 1 kg arbuza obranego, bez pestek i skóry
  • Garść świeżej mięty
  • Ewentualnie cukier

Obrany arbuz wrzucamy wraz z miętą i cukrem do blendera i miksujemy na gładką masę. Następnie przelewamy do plastikowego pojemniczka i wkładamy do zamrażalnika. Co 2 godziny mieszamy za pomocą widelca naszą granitę. Mrozimy tak długo, aż uzyskamy pożądany efekt.

Podajemy w szklankach z dodatkiem świeżej mięty. Jest to idealny sposób na zimny, orzeźwiający napój – a może deser?

Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz