Coś idealnego na letnie upały.
Dla jednych napój dla innych nawet deser. Fakt, trzeba sporo czekać, ale warto. Granitę trzeba mieszać za pomocą widelca co dwie godziny do czasu
uzyskania pożądanego efektu. Jednak przyznam, że ja robiłam ją już późnym
popołudniem i nie mieszałam jej. Włożyłam do zamrażalnika i zapomniałam o niej. Ale to nie problem.
Wystarczy za pomocą widelca „wyskrobać” mroźny napój i dzięki temu super
prezentuje się w szklance. Do naszej granity dodałam garść świeżej mięty,
dzięki czemu jest jeszcze bardziej orzeźwiająca. Polecam na letnie upały.
czas : x minut
porcji: 3
poziom: łatwy
Składniki:
- 1 kg arbuza obranego, bez pestek i skóry
- Garść świeżej mięty
- Ewentualnie cukier
Obrany arbuz wrzucamy
wraz z miętą i cukrem do blendera i miksujemy na gładką masę. Następnie
przelewamy do plastikowego pojemniczka i wkładamy do zamrażalnika. Co 2 godziny mieszamy za pomocą widelca naszą
granitę. Mrozimy tak długo, aż uzyskamy pożądany efekt.
Podajemy w szklankach
z dodatkiem świeżej mięty. Jest to idealny sposób na zimny, orzeźwiający napój
– a może deser?
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz