porcji: 8 czas przygotowania: 55 minut poziom: łatwy
Składniki:
- 2 jajka
- 1/2 szklanki cukru
- 100 g mąki pszennej
- 50 g zimnego masła
- 400 g rabarbaru
- cukier kryształ - na wierzch
- cukier puder - do posypania
Sposób przygotowania:
1. Rabarbar umyć, obrać i pokroić w kostkę.
2. Jajka z cukrem ubić na puszystą masę. Dodać do nich przesianą mąkę i delikatnie wymieszać łopatką.
3. Całość wylać na tortownicę o średnicy 21 cm (wyłożoną papierem do pieczenia).
4. Na wierzch wyłożyć rabarbar i układać cienkie listki z masła, które należy posypać cukrem kryształem.
5. Placek piec przez ok. 40 minut w 180 stopniach, opcja pieca góra-dół.
6. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz