sobota, 18 czerwca 2016

Ucierane ciasto z rabarbarem

Macie ochotę na rabarbar? Upieczcie łatwe w wykonaniu i ekspresowe ciasto. Lekko kwaśny rabarbar i chrupiąca skorupka na wierzchu idealnie się uzupełniają.


porcji: 8       czas przygotowania: 55 minut       poziom: łatwy

Składniki:

  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 100 g mąki pszennej
  • 50 g zimnego masła
  • 400 g rabarbaru
  • cukier kryształ - na wierzch
  • cukier puder - do posypania
Sposób przygotowania:
1. Rabarbar umyć, obrać i pokroić w kostkę.
2. Jajka z cukrem ubić na puszystą masę. Dodać do nich przesianą mąkę i delikatnie wymieszać łopatką.
3. Całość wylać na tortownicę o średnicy 21 cm (wyłożoną papierem do pieczenia).
4. Na wierzch wyłożyć rabarbar i układać cienkie listki z masła, które należy posypać cukrem kryształem. 
5. Placek piec przez ok. 40 minut w 180 stopniach, opcja pieca góra-dół.
6. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.

Smacznego.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz