czas : 30 minut porcji: 3 poziom: łatwy
Składniki:
- 500 g sera białego tłustego lub półtłustego
- 2 jajka
- 2 kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 lub 2 szklanki mąki pszennej (zależy od wilgotności sera)
- szczypta soli
SOS: - jogurt grecki
- truskawki
- cukier (opcjonalnie)
Krok po kroku:
- Ser rozdrabniamy za pomocą widelca.
- Dodajemy mąkę pszenną, jajka, mąkę ziemniaczaną.
- Szybko wyrabiamy ciasto na gładką masę.
- Z ciasta formułujemy wałek.
- Odkrawamy kluski o szerokości 2-3 cm.
- Do wrzącej się wody, z szczyptą soli, wrzucamy kluski i delikatnie mieszamy.
- Po 1-2 min od wypłynięcia na wierzch wyciągamy kluski.
Sos:
- Truskawki myjemy, usuwamy szypułki i kroimy na mniejsze cząstki.
- Jogurt grecki mieszamy z truskawkami i dla chętnych dodajemy cukier
Kluski leniwe podajemy od razu po ugotowaniu, gdy są ciepłe.
Pyszna propozycja :)
OdpowiedzUsuńPolecamy nasz przepis!
UsuńTo był mój dzisiejszy obiad:)
OdpowiedzUsuńPychota!
UsuńI super smakuje :-)
OdpowiedzUsuń