wtorek, 28 czerwca 2016

Kluski leniwe z sosem truskawkowym

Niestety nadszedł ten czas kiedy truskawki się kończą, a pojawiają się inne owoce. Na kończący się sezon truskawkowy zachęcam Was do przygotowania klusek leniwych z sosem truskawkowym. Ja kluski leniwe podałam razem z pysznym kompotem z czerwonej porzeczki. Pychotka.


czas : 30 minut        porcji: 3                poziom: łatwy

Składniki:
  • 500 g sera białego tłustego lub półtłustego
  • 2 jajka
  • 2 kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 lub 2 szklanki mąki pszennej (zależy od wilgotności sera)
  • szczypta soli
    SOS:
  • jogurt grecki
  • truskawki
  • cukier (opcjonalnie)

Krok po kroku:
  1. Ser rozdrabniamy za pomocą widelca. 
  2. Dodajemy mąkę pszenną, jajka, mąkę ziemniaczaną.
  3. Szybko wyrabiamy ciasto na gładką masę.
  4. Z ciasta formułujemy wałek.
  5. Odkrawamy kluski o szerokości 2-3 cm.
  6. Do wrzącej się wody, z szczyptą soli, wrzucamy kluski i delikatnie mieszamy.
  7. Po 1-2 min od wypłynięcia na wierzch wyciągamy kluski.
Sos:
  1. Truskawki myjemy, usuwamy szypułki i kroimy na mniejsze cząstki.
  2. Jogurt grecki mieszamy z truskawkami i dla chętnych dodajemy cukier
Kluski leniwe podajemy od razu po ugotowaniu, gdy są ciepłe. 

Smacznego.





5 komentarzy: