porcji: 2 poziom: łatwy czas przygotowywania: 30 minut
Składniki:
- 250 ml mleka
- 135 g mąki pszennej
- 1 jajko
- łyżka oleju rzepakowego
- łyżeczka cukru waniliowego
- 200 g śmietany 36%
- łyżka cukru pudru
- 200 g truskawek
- dwie garście bezików
- 2 łyżki płatków migdałowych
1. Do miski przekładamy mleko, mąkę pszenną, jajko, olej, cukier waniliowy. Dokładnie miksujemy na gładką masę. Ciasto odstawiamy na bok.
2. Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem.
3. Płatki migdałów prażymy na złoty kolor na suchej patelni.
4. Beziki kruszymy na mniejsze kawałki.
5. Truskawki myjemy, pozbywamy szypułek i kroimy w cienkie plastry.
6. Naleśniki smażymy na suchej patelni na złoty kolor z obu stron.
7. Na naleśniki kładziemy śmietanę, na to truskawki, beziki i migdały. Całość zwijamy i ozdabiamy rozetkami z śmietany.
Smacznego.
Smacznie i apetycznie! :)
OdpowiedzUsuńTo prawda :-)
Usuń