czwartek, 30 czerwca 2016

Naleśniki ze śmietaną, truskawkami, bezami i migdałami


porcji: 2     poziom: łatwy     czas przygotowywania: 30 minut

Składniki:
  • 250 ml mleka
  • 135 g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • łyżka oleju rzepakowego
  • łyżeczka cukru waniliowego
  • 200 g śmietany 36%
  • łyżka cukru pudru
  • 200 g truskawek
  • dwie garście bezików
  • 2 łyżki płatków migdałowych
1. Do miski przekładamy mleko, mąkę pszenną, jajko, olej, cukier waniliowy. Dokładnie miksujemy na gładką masę. Ciasto odstawiamy na bok.
2. Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem.
3. Płatki migdałów prażymy na złoty kolor na suchej patelni.
4. Beziki kruszymy na mniejsze kawałki.
5. Truskawki myjemy, pozbywamy szypułek i kroimy w cienkie plastry.
6. Naleśniki smażymy na suchej patelni na złoty kolor z obu stron.
7. Na naleśniki kładziemy śmietanę, na to truskawki, beziki i migdały. Całość zwijamy i ozdabiamy rozetkami z śmietany.

Smacznego.

Letnie owoce 2

2 komentarze: