wtorek, 12 lipca 2016

Kakaowy deser z chia i owocami

O nasionach chia już pewnie słyszeliście nie jedno. Superfood, zawierają wiele składników odżywczych, mają dużo białka, kwasów Omega-3. Są bezsmakowe i przyjmują smak płynu w którym są moczone. Podobnie jak nasze polskie siemię lniane żelują ciecz. Nie trzeba ich gotować, mielić. Podobno samo zdrowie. Więc zapraszamy na zdrowy deser bądź drugie śniadanie.


porcji: 2   poziom: łatwy  czas: 10 minut + czas pęcznienia

Składniki:
  • 200 ml mleka
  • 3 łyżki nasion chia
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki miodu
  • 3 nektarynki
  • 2 plastry melona
Sposób przygotowania:
1. Nasiona chia zalewamy mlekiem. Dokładnie mieszamy i odkładamy do lodówki na 6 godzin. Najlepiej co jakiś czas przemieszać składniki, żeby nie powstały grudki z nasion.
2. Po tym czasie mleko powinno już być gęste. Dodajemy kakao, miód i dokładnie mieszamy.
3. W osobnym naczyniu miksujemy nektarynki na mus.
4. Melona obieramy i kroimy w kostkę.
5. Kakaowe mleko przekładamy do dwóch słoiczków. Na to wykładamy mus nektarynkowy i melona.

Smacznego!

Letnie owoce 2 Uczta pod gołym niebem 2016

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz