Pudding przygotowany z nasion chia to popularny deser , który musi przygotować a na pewno zjeść każdy :) Szałwia hiszpańska zwiększa swoją objętość aż 9 razy, dzięki czemu nasze mleko zamienia się w gęsty pudding. Pudding z nasion chia dostarczy nam olbrzymią dawkę minerałów, witamin i białka, a nasyca nas na kilka godzin. Warto wybrać taki posiłek zamiast tradycyjnych kanapek :)
porcji: 2 poziom: łatwy czas: 10 minut + czas pęcznienia
Składniki:
- 200 ml mleka
- 3 łyżki nasion chia
- 2 łyżeczki cukru / cukru waniliowego
- jagody
Sposób przygotowania:
- Nasiona chia zalewamy mlekiem.
- Dodajemy cukier. Nasiona są bez smaku i pochłaniają smak płynu, w którym są moczone. Dlatego jeśli lubisz mleko bez cukru to go nie dodawaj.
- Dokładnie mieszamy i odkładamy do lodówki na 6 godzin. Najlepiej co jakiś czas przemieszać składniki, żeby nie powstały grudki z nasion.
- Po tym czasie mleko powinno już być gęste.
- Jagody przemywamy letnią wodą.
- Na dno naczynia wykładamy pudding, a na wierzch owoce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz