czwartek, 7 lipca 2016

Pudding z nasionami chia i jagodami

Pudding przygotowany z nasion chia to popularny deser , który musi przygotować a na pewno zjeść każdy :) Szałwia hiszpańska zwiększa swoją objętość aż 9 razy, dzięki czemu nasze mleko zamienia się w gęsty pudding. Pudding z nasion chia dostarczy nam olbrzymią dawkę minerałów, witamin i białka, a nasyca nas na kilka godzin. Warto wybrać taki posiłek zamiast tradycyjnych kanapek :)


porcji: 2   poziom: łatwy  czas: 10 minut + czas pęcznienia

Składniki:

  • 200 ml mleka
  • 3 łyżki nasion chia
  • 2 łyżeczki cukru / cukru waniliowego
  • jagody
Sposób przygotowania:
  1. Nasiona chia zalewamy mlekiem. 
  2. Dodajemy cukier. Nasiona są bez smaku i pochłaniają smak płynu, w którym są moczone. Dlatego jeśli lubisz mleko bez cukru to go nie dodawaj.
  3. Dokładnie mieszamy i odkładamy do lodówki na 6 godzin. Najlepiej co jakiś czas przemieszać składniki, żeby nie powstały grudki z nasion.
  4. Po tym czasie mleko powinno już być gęste. 
  5. Jagody przemywamy letnią wodą.
  6. Na dno naczynia wykładamy pudding, a na wierzch owoce. 
Smacznego!



Letnie owoce 2 Uczta pod gołym niebem 2016

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz