porcji: 16 szt. poziom: łatwy czas przygotowywania: 150 minut
Składniki:
·
500 g mąki pszennej
·
25 g świeżych drożdży
·
250 ml mleka
·
4 łyżki cukru
·
Szczypta soli
·
1 jajko
·
¼ szklanki oleju słonecznikowego
Nadzienie
·
500 g jagód
·
2 łyżki cukru pudru
Polewa:
· cukier puder, woda
Zaczyn
- Drożdże kruszymy w misce, dodajemy łyżkę cukru, 4 łyżki mąki oraz letnie mleko.
- Wszystko dokładnie mieszamy, przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
Nadzienie:
- Jagody mieszamy z cukrem pudrem.
Ciasto
- Pozostałą ilość mąki mieszamy z cukrem, jajkiem, olejem, solą i gotowym zaczynem.
- Dokładnie wyrabiamy ciasto, tak aby się nie lepiło do palców.
- Możesz dodać trochę mąki.
- Przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, aż wyrośnie.
- Ciasto powinno podwoić swoją objętość – może to trwać od 1 godz. do 2 godz.
- Po wyrośnięciu ciasta delikatnie je wyrobić na stolnicy posypanej mąką.
- Ciasto podzielić na 16 części. Ja najpierw podzieliłam je na dwa wałki, następnie na następne dwa, tak aż powstało 16 części.
- Formułujemy je w kształcie kulki i odstawiamy do wyrośnięcia na 15 minut.
- Po upływie czasu każdą kulkę spłaszczamy i tworzymy placek.
- Na środku placka kładziemy dużą łyżkę jagód wymieszanych z cukrem pudrem.
- Placki zlepiamy jak pierogi i formułujemy na owalne bułeczki.
- Pozostawiamy do wyrośnięcia na 30 minut.
- Bułeczki smarujemy zmieszanym jajkiem z mlekiem.
- Pieczemy w temperaturze 200 stopni około 20 minut, aż będą zarumienione.
- Lukrujemy, jak będą chłodne.
Wygląda bardzo smacznie i apetycznie! :-)
OdpowiedzUsuń