środa, 6 lipca 2016

Domowe jagodzianki



porcji: 16 szt.     poziom: łatwy     czas przygotowywania: 150 minut

Składniki:

Ciasto

·        500 g mąki pszennej
·        25 g świeżych drożdży
·        250 ml mleka
·        4 łyżki cukru
·        Szczypta soli
·        1 jajko
·        ¼ szklanki oleju słonecznikowego
Nadzienie
·        500 g  jagód
·        2 łyżki cukru pudru
Polewa:
·        cukier puder, woda

Zaczyn
  1. Drożdże kruszymy w misce, dodajemy łyżkę cukru, 4 łyżki mąki oraz letnie mleko.
  2. Wszystko dokładnie mieszamy, przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.

Nadzienie:
  1. Jagody mieszamy z cukrem pudrem.

Ciasto
  1. Pozostałą ilość mąki mieszamy z cukrem, jajkiem, olejem, solą i gotowym zaczynem.
  2. Dokładnie wyrabiamy ciasto, tak aby się nie lepiło do palców. 
  3. Możesz dodać trochę mąki. 
  4. Przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, aż wyrośnie. 
  5. Ciasto powinno podwoić swoją objętość – może to trwać od 1 godz. do 2 godz. 
  6. Po wyrośnięciu ciasta delikatnie je wyrobić na stolnicy posypanej mąką. 
  7. Ciasto podzielić na 16 części. Ja najpierw podzieliłam je na dwa wałki, następnie na następne dwa, tak aż powstało 16 części. 
  8. Formułujemy je w kształcie kulki i odstawiamy do wyrośnięcia na 15 minut. 
  9. Po upływie czasu każdą kulkę spłaszczamy i tworzymy placek. 
  10. Na środku placka kładziemy dużą łyżkę jagód wymieszanych z cukrem pudrem. 
  11. Placki zlepiamy jak pierogi i formułujemy na owalne bułeczki. 
  12. Pozostawiamy do wyrośnięcia na 30 minut. 
  13. Bułeczki smarujemy zmieszanym jajkiem z mlekiem. 
  14. Pieczemy w temperaturze 200 stopni około 20 minut, aż będą zarumienione.
  15. Lukrujemy, jak będą chłodne.

Letnie owoce 2

1 komentarz: