sobota, 23 lipca 2016

Smakowa woda arbuzowa

Jak wszyscy wiemy wody smakowe, które znajdują się na sklepowych półkach mają znikomą ilość soku owocowego, a przede wszystkim cukier lub syrop glukozowo-fruktozowy. Zło dla naszego organizmu! Dlatego proponuję przygotować domową wodę smakową. Idealną na upalne dni, takie jak dziś.

porcji: 1,5l     poziom: łatwy     czas przygotowywania: 10 minut

Składniki:
  • 1,5 l wody niegazowanej / gazowanej
  • 2 plastry dużej cytryny z skórką
  • kilka kawałków arbuza
  • lód w kostkach
  • kilka liści mięty
  • miód - opcjonalnie
Krok po kroku:

  1. Wodę przelewamy do dzbanka. 
  2. Dorzucamy kilka kostek lodu, tak aby nasza woda była zimna.
  3. Cytrynę szorujemy i kroimy na ćwiartki.
  4.  Z arbuza usuwamy pestki i skórkę, a następnie kroimy w małą kostkę.
  5. Dodajemy liście mięty.
  6. Wszystkie składniki wrzucamy do dzbanka. Mieszamy, czekamy chwilę, aby owoce puściły soki.
  7. Jeśli lubisz intensywny smak arbuza zmiksuj miąższ w melakserze i dorzuć go do wody.
Smacznego.


Letnie owoce 2

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz