Dziś zachęcam was do przygotowania szybkiej tarty z świeżymi owocami lata.
Spód jest wykonany z rozkruszonych ciasteczek oreo, ale możesz użyć innych markiz. Na to wyłożyłam słodki krem z mascarpone i mleka skondensowanego oraz świeże owoce lata.
Jeśli oczekujesz gości lub po prostu masz ochotę na coś słodkiego, a ma być upalny dzień to ten przepis jest właśnie dla Ciebie :)
Składniki:
Spód:
- 300 g markiz czekoladowych
- 50 g masła
- 50 g gorzkiej czekolady
Krem:
- 250 g mascarpone
- 200 g mleka skondensowanego
Krok po kroku
Spód:
- Wszystkie składniki umieszczamy w melakserze.
- Miksujemy na konsystencje mokrego piasku.
- Formę, najlepiej z wynajmowanym dnem, wykładamy ciastem boki i dno.
- Schładzamy w lodówce, aż przygotujemy krem.
Krem:
- Wszystkie składniki powinny być dobrze schłodzone.
- W misie miksera umieszczamy serek mascarpone i mleko skondensowane.
- Ubijamy tak długo, aż krem będzie gęsty i będzie odchodzić z mieszadeł.
- Na dno ciasta wykładamy krem i wyrównujemy szpatułką.
- Na krem wykładamy borówki i maliny.
- Schładzamy w lodówce co najmniej 2 godziny.
- Przed podaniem oprószamy cukrem pudrem.
Super ciacho :) Dziękuję za udział w akcji letnie owoce 2
OdpowiedzUsuń