wtorek, 26 lipca 2016

Tarta z borówkami i malinami


Dziś zachęcam was do przygotowania szybkiej tarty z świeżymi owocami lata.
Spód jest wykonany z rozkruszonych ciasteczek oreo, ale możesz użyć innych markiz. Na to wyłożyłam słodki krem z mascarpone i mleka skondensowanego oraz świeże owoce lata.
Jeśli oczekujesz gości lub po prostu masz ochotę na coś słodkiego, a ma być upalny dzień to ten przepis jest właśnie dla Ciebie :)


       czas: 30 min + czas chłodzenia       porcji: 12 szt.       poziom: łatwy

Składniki:

Spód:

  • 300 g markiz czekoladowych
  • 50 g masła
  • 50 g gorzkiej czekolady
Krem:

  • 250 g mascarpone
  • 200 g mleka skondensowanego

Krok po kroku

Spód:

  1. Wszystkie składniki umieszczamy w melakserze.
  2. Miksujemy na konsystencje mokrego piasku.
  3. Formę, najlepiej z wynajmowanym dnem, wykładamy ciastem boki i dno.
  4. Schładzamy w lodówce, aż przygotujemy krem.
Krem:

  1. Wszystkie składniki powinny być dobrze schłodzone.
  2. W misie miksera umieszczamy serek mascarpone i mleko skondensowane. 
  3. Ubijamy tak długo, aż krem będzie gęsty i będzie odchodzić z mieszadeł.
  4. Na dno ciasta wykładamy krem i wyrównujemy szpatułką.
  5. Na krem wykładamy borówki i maliny.
  6. Schładzamy w lodówce co najmniej 2 godziny.
  7. Przed podaniem oprószamy cukrem pudrem.



Letnie owoce 2

1 komentarz:

  1. Super ciacho :) Dziękuję za udział w akcji letnie owoce 2

    OdpowiedzUsuń