Pyszne, lekkie ciasto z owocami sezonowymi - jagodami i malinami. Nieziemski krem z białą czekoladą, do tego chrupiące bezy i lekko kwaśne owoce. Idealna propozycja do zimnej kawy na nadchodzący upalny weekend.
porcji: 8 poziom: średni czas przygotowania: 40 min + czas schładzania
Składniki:
- Na ciasto:
- 130 g zimnego masła
- szczypta soli
- 3 łyżki zimnego mleka
- 175 g mąki pszennej
- łyżka cukru pudru
- żółtko
- Na krem:
- 250 g mascarpone
- 1/2 szklanki śmietany 30%
- 100 g białej czekolady
- Ponadto:
- maliny, jagody
- pokruszone bezy
- 5 łyżek dżemu porzeczkowego
Sposób przygotowania:
Ciasto:
1. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól, cukier puder, pokrojone w kostkę zimne masło, żółtko, mleko. Szybko zagniatamy na gładką masę i owijamy w folię spożywczą. Schładzamy przez 45 minut w lodówce.
2. Formę na tartę o średnicy 30 cm smarujemy tłuszczem i posypujemy mąką.
3. Ciasto rozwałkowujemy na cienki placek i przekładamy na formę i nakłuwamy widelcem. Na wierzch kładziemy papier do pieczenia i wysypujemy fasolkę jaś bądź inne obciążenie.
4. Do nagrzanego pieca do 200 stopni opcja pieca góra-dół wkładamy ciasto i pieczemy przez 15 minut. Po tym czasie ściągamy papier z fasolkami i dopiekamy przez kolejne 15 minut.
5. Zostawiamy do wystudzenia.
Krem:
6. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej i zostawiamy do wystudzenia.
7. Śmietanę ubijamy na sztywno. Dodajemy porcjami mascarpone i czekoladę. Dokładnie miksujemy.
8. Tartę smarujemy dżemem porzeczkowym, na to wykładamy krem.
9. Na wierzchu układamy owoce i posypujemy pokruszonymi bezami.
Tartę najlepiej zostawić na noc w lodówce, żeby krem się ściął.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz