piątek, 1 lipca 2016

Tarta z białą czekoladą, malinami, jagodami i bezami.

Pyszne, lekkie ciasto z owocami sezonowymi - jagodami i malinami. Nieziemski krem z białą czekoladą, do tego chrupiące bezy i lekko kwaśne owoce. Idealna propozycja do zimnej kawy na nadchodzący upalny weekend.



porcji: 8  poziom: średni  czas przygotowania: 40 min + czas schładzania

Składniki:
  • Na ciasto:
  • 130 g zimnego masła
  • szczypta soli
  • 3 łyżki zimnego mleka
  • 175 g mąki pszennej
  • łyżka cukru pudru
  • żółtko
  • Na krem:
  • 250 g mascarpone
  • 1/2 szklanki śmietany 30%
  • 100 g białej czekolady
  • Ponadto:
  • maliny, jagody
  • pokruszone bezy
  • 5 łyżek dżemu porzeczkowego
Sposób przygotowania:
Ciasto:
1. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól, cukier puder, pokrojone w kostkę zimne masło, żółtko, mleko. Szybko zagniatamy na gładką masę i owijamy w folię spożywczą. Schładzamy przez 45 minut w lodówce.
2. Formę na tartę o średnicy 30 cm smarujemy tłuszczem i posypujemy mąką.
3. Ciasto rozwałkowujemy na cienki placek i przekładamy na formę i nakłuwamy widelcem. Na wierzch kładziemy papier do pieczenia i wysypujemy fasolkę jaś bądź inne obciążenie.
4. Do nagrzanego pieca do 200 stopni opcja pieca góra-dół wkładamy ciasto i pieczemy przez 15 minut. Po tym czasie ściągamy papier z fasolkami i dopiekamy przez kolejne 15 minut.
5. Zostawiamy do wystudzenia.
Krem:
6. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej i zostawiamy do wystudzenia.
7. Śmietanę ubijamy na sztywno. Dodajemy porcjami mascarpone i czekoladę. Dokładnie miksujemy.
8. Tartę smarujemy dżemem porzeczkowym, na to wykładamy krem.
9. Na wierzchu układamy owoce i posypujemy pokruszonymi bezami.

Tartę najlepiej zostawić na noc w lodówce, żeby krem się ściął.

Smacznego!






Letnie owoce 2

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz