Przyszła pora na ... kalafiora! Przedstawiamy Wam wersję zapiekaną z serem. My zjadłyśmy go samego na obiad, jednak będzie równie dobrze pasował do jajka sadzonego bądź schabowego.
Składniki:
- kalafior średniej wielkości
- 2 łyżeczki soli
- łyżeczka cukru
- łyżeczka masła
- filiżanka startego żółtego sera
- 2 łyżki bułki tartej
- tłuszcz do wysmarowania formy
- Sos:
- łyżka masła
- łyżka mąki
- filiżanka żółtego, startego sera
- 1/2 szklanki śmietany 30%
- ulubione przyprawy
Sposób przygotowania:
1. Wymoczony w wodzie z jedną łyżeczką soli (po to, by wypłynęły muszki i inne owady) kalafior dzielimy na niewielkie różyczki i przekładamy do garnka z wrzącą wodą z dodatkiem soli, cukru, masła. Gotujemy ok 8 min (tak żeby nie rozgotować).
2. Sos: na roztopionym maśle robimy zasmażkę z mąki, następnie wlewamy 1/2 szklanki wody z kalafiora, dodajemy ser, śmietanę i ulubione przyprawy.
3. W formie wysmarowanej tłuszczem i obsypanej łyżką bułki tartej układamy odsączony kalafior i zalewamy sosem. Pieczemy 30 minut w 180 stopniach opcja pieca góra-dół.
Smacznego!
Smacznie! :-)
OdpowiedzUsuńPychota i tak jak napisałaś, pasowałby mi do jajka sadzonego :)
OdpowiedzUsuń