poniedziałek, 4 lipca 2016

Kalafior zapiekany z serem

Przyszła pora na ... kalafiora! Przedstawiamy Wam wersję zapiekaną z serem. My zjadłyśmy go samego na obiad, jednak będzie równie dobrze pasował do jajka sadzonego bądź schabowego.



porcji: 4  czas przygotowania: 40 minut  poziom: łatwy

Składniki:

  • kalafior średniej wielkości
  • 2 łyżeczki soli
  • łyżeczka cukru
  • łyżeczka masła
  • filiżanka startego żółtego sera
  • 2 łyżki bułki tartej
  • tłuszcz do wysmarowania formy
  • Sos:
  • łyżka masła
  • łyżka mąki
  • filiżanka żółtego, startego sera
  • 1/2 szklanki śmietany 30%
  • ulubione przyprawy

Sposób przygotowania:
1. Wymoczony w wodzie z jedną łyżeczką soli (po to, by wypłynęły muszki i inne owady) kalafior dzielimy na niewielkie różyczki i przekładamy do garnka z wrzącą wodą z dodatkiem soli, cukru, masła. Gotujemy ok 8 min (tak żeby nie rozgotować).
2. Sos: na roztopionym maśle robimy zasmażkę z mąki, następnie wlewamy 1/2 szklanki wody z kalafiora, dodajemy ser, śmietanę i ulubione przyprawy.
 3. W formie wysmarowanej tłuszczem i obsypanej łyżką bułki tartej układamy odsączony kalafior i zalewamy sosem. Pieczemy 30 minut w 180 stopniach opcja pieca góra-dół.

Smacznego!



2 komentarze: