wtorek, 30 sierpnia 2016

Kisiel wiśniowy

Wiśnie są kwaśne. Zazwyczaj u mnie w domu robiło się z nich kompot albo dawało do ciasta. Ja jednak postanowiłam zrobić domowy kisiel z cząstkami owoców. Jest pyszny i gęsty. Może służyć jako osobny deser, ale także jako dodatek do kremów użytych do ciast.


porcji: 2-4  poziom: łatwy  czas: 5 min

Składniki:

  • 300 g wydrylowanych wiśni
  • 2 łyżki cukru
  • 3 łyżki wody
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej


Sposób przygotowania:
1. Wydrylowane i przepołowione wiśnie wrzucamy do garnka i zasypujemy cukrem. Gotujemy przez chwilę, aż owoce puszczą soki, a cukier się rozpuści.
2. W szklance rozpuszczamy mąkę w wodzie.
3. Przelewamy mąkę do gotujących się wiśni i dokładnie mieszamy. Chwilę gotujemy, aż masa zgęstnieje.

Idealne jako samodzielny deser, ale również jako dodatek do owsianki czy jogurtu naturalnego.

Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz