porcji: 8 czas przygotowania: 45 minut + czas rośnięcia poziom: średni
Składniki:
- 2 i 1/4 szklanki mąki pszennej
- 15 g drożdży świeżych
- 45 g roztopionego i schłodzonego masła
- 1 jajko
- 3 łyżki cukru
- szczypta soli
- 150 g jogurtu naturalnego
- 5 łyżek mleka ciepłego
- 50 g serka typu philadelphia
- 3/4 szklanki jagód
- 3 łyżki cukru waniliowego
- roztrzepane jajko
Sposób przygotowania:
1. Robimy rozczyn: do garnuszka dajemy mleko, rozkruszamy drożdże i wsypujemy łyżkę cukru. Całość dokładnie mieszamy i zostawiamy do wyrośnięcia.
2. Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy resztę cukru, sól, jogurt, jajko, masło i rozczyn drożdżowy. Ugniatamy elastyczne, gładkie i miękkie ciasto. W razie potrzeby podsypać mąką, ale nie za wiele.
3. Ciasto zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na godzinę.
Dla maszynkowców: na dno formy wyłożyć jajko, jogurt, mleko, masło, sól. Na to mąkę, a na wierzch drożdże i cukier. Włączyć opcję wyrastania ciasta (u mnie trwa 110 min.)
4. Serek philadelphia wymieszać z cukrem waniliowym i jagodami.
5. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na kwadrat ok 30 x 40 cm i posmarować nadzieniem, zostawiając wolne brzegi. Zwinąć rulon wzdłuż dłuższego brzegu. Pokroić na grubsze plastry. Powstanie 8 ślimaków. Każdy lekko rozciągnąć i przekręcić o 180 stopni.
6. Drożdżówki układać w dość dużej odległości od siebie, bo jeszcze sporo urosną. Wierzch posmarować roztrzepanym jajkiem i zostawić na 30 minut w ciepłym miejscu.
7. Piec 20-25 minut w 180 stopniach, opcja pieca góra-dół.
8. Podawać wystudzone, posypane cukrem pudrem, polane lukrem lub bez niczego.
Smacznego!
pyszności!
OdpowiedzUsuń