Składniki:
- Na kruche ciasto:
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- 5 żółtek
- 250 g margaryny
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- Na piankę:
- 5 białek
- szczypta soli
- szklanka cukru
- 80 g budyniu śmietankowego
- 1/2 szklanki oleju rzepakowego
- mieszanka owocowa mrożona HORTEX 450 g
Sposób przygotowania:
1. Blaszkę o wymiarach 30 x 20 cm wyłóż papierem do pieczenia.
2. Z mąki, żółtek, cukru, proszku do pieczenia i margaryny ugnieć kruche ciasto i podziel na trzy części.
3. 2/3 części ciasta wyklej blaszkę i piecz 20 minut w 180 stopniach na złoty kolor. Resztę włóż do zamrażalnika.
4. Ciasto zostaw do wystudzenia i dopiero na ostudzone nakładaj piankę.
5. Białka ubij na sztywno z szczyptą soli, dodawaj powoli cukier i ubijaj, aż się całkowicie rozpuści.
6. Do pianki dodaj powoli budyń, a na koniec olej i ciągle ubijaj.
7. Na wystudzone ciasto wyłóż piankę, a na to mrożone owoce.
8. Całość przykryj potartym na grubych oczkach ciastem.
9. Piecz 40 minut w 180 stopniach, opcja pieca góra-dół.
Podawaj posypane cukrem pudrem.
Mniam, wygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńJest pyszne, nie za ciężkie, nie za słodkie, dlatego nie trzeba zaprzestać na jednym kawałku.
OdpowiedzUsuń